VIDEO | Vynovený obecný úrad v Beloveži, novinkou aj defibrilátor

1072x
24. Október 2022
Iniciátorom bol starosta
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Pred tromi rokmi sa v Beloveži rozbehli stavebné práce na zateplení a celkovej rekonštrukcii obecného úradu. Iniciátorom bol krátko po zvolení do svojej funkcie starosta Jozef Kostura. Dnes je z úradu moderné miesto, v ktorom sídli vedenie obce.
 
Priestory dostali nový vzhľad, vymenené boli dvere, obnovou prešla kuchynka či koberce, taktiež bolo zrekonštruované vodovodné potrubie a upravený bol aj vstup do archívu.
 
 „Všetky tieto práce robili občania z Beloveži. To bola moja prvá práca, rekonštrukcia kancelárie starostu. Potom sme následne vypracovali projekt na zateplenie strechy a plášťa budovy, ktorý sme realizovali v roku 2019,“ prezradil starosta obce Jozef Kostura.
 
Pracovali priamo obyvatelia obce 
 
Zateplením preši aj pivničné priestory a opravená bola taktiež bývalá premietačka. Obec získala dotáciu z Enviromentálneho fondu vo výške 170 tisíc eur. Stavebné práce realizovala firma Marko a Marko, ktorá vzišla z verejnej súťaže, aby sa predišlo akýmkoľvek podozreniam. Do súťaže sa zapojilo sedem firiem. Stavebné práce vykonávali pracovníci spoločnosti pochádzajúci z obce, lebo práve im najviac záleží na kvalitnom prevedení v prostredí, kde sami žijú.
 
 
„Prístupová cesta alebo rampa do obecného úradu, na ktorej je vchod, bolo tam staré zábradlie, stará rozbitá dlažba, ľudia si pomaly vykrúcali nohy. Veľké nebezpečie bolo v zimnom období, keď napadal sneh a zo strechy padali kusy zľadovateného snehu a báli sme sa, že to na niekoho spadne, tak sme pristúpili aj k zastrešeniu tejto rampy, čo je vlastne aj vidieť,“ pokračoval J. Kostura.
 
Dôležité bolo, že všetky práce sa stihli ešte pred terajšou krízou, kedy ceny materiálov a stavebných prác výrazne stúpli.
 
Pribudol defibrilátor 
 
Na budove obecného úradu pribudol v čase pandémie defibrilátor, ktorý by mal podstatne skrátiť čas, za ktorý bude človeku v núdzi poskytnutá prvá pomoc.
 
 „Tento prístroj nám zabezpečil poslanec, pán doktor Čičvara. Niekedy pri záchrane života rozhodujú sekundy alebo minúty, takže pokiaľ príde záchranná služby z Bardejova do Beloveži, trvá to minimálne 15 minút a ak dobre zareagujú ľudia, tak do piatich minút môžu mať prístroj poruke a môže pri správnom a rýchlom použití zachrániť život,“ dodal starosta obce Kostura.
 
Defibrilátor je prístroj, ktorý sám navádza v poskytovaní prvej pomoci a ktorý hovorí, ako má človek, ktorý poskytuje záchranu, postupovať.
 
Ďalšou novinkou, ktorú sa podarilo obci na úrade zrealizovať, je kamerový systém, ktorý zabezpečuje verejný poriadok a ochranu majetku. Nápomocný občanom ale bol tiež v prípadoch ako tomu bolo pri plošnom testovaní na covid, kedy si samotní obyvatelia Beloveže vedeli z pohodlia domova pozrieť, aký dlhý je rad na odber. Celý systém bol financovaný z obecných peňazí.
(19:35, red)
Diskusia
Pridať komentár