VIDEO | Záujem medzi dobrovoľnými hasičmi je aj medzi deťmi

1991x
09. Október 2022
Detská hasičská súťaž
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Štvrtým kolom v Hertníku pokračovala a piatym kolom v Zlatom vyvrcholila detská hasičská súťaž v okrese Bardejov.
 
„Rozdiel medzi súťažením dospelákov a deťmi je v tom, že tu je inštalovaný pretlakový ventil, to znamená, že ten tlak na výstupe je menší a je to aj z bezpečnostného dôvodu. Súťaží sa so skrátenými hadicami, oproti dospelákom sú to polovičné dĺžky, aj trať je kratšia. Ten základ je viac menej rovnaký a je tam ešte jeden rozdiel, že sa súťaží s dospelákom – strojníkom, je to z bezpečnostného hľadiska,“ vysvetlil Richard Rakoš, predseda DHZ Hertník.
 
 
„Spočiatku bol záujem po korone slabší, ale postupom času sa deti začali viac zaujímať a prišlo ich stále viac a viac na tréningy, čomu sa tešíme,“ povedala Katarína Lenártová, podpredsedníčka DHZ Hertník.
 
„Areál je tu perfektný a vďaka patrí predsedovi Richardovi Rakošovi, ktorý sa toho ujal a podchytil mládež. Urobili tu ligu, resp. zúčastňujú sa na nej a celkom sa im darí, hlavne dievčatám, takže ja som spokojný. Môžeme vidieť, že mládež má záujem, aj ľudia z okolia prišli, takže taká pekná súťaž na nedeľné poobedie,“ uviedol Jozef Semanek, starosta obce Hertník.
 
Pripravená aj mimosúťažná trať 
 
Okrem požiarneho útoku s vodou boli pripravené aj mnohé iné aktivity. Zasúťažiť si tak mohli tiež deti, ktoré sa doposiaľ hasičskému remeslu nevenujú.
 
„Keď vidíme koľko detí sa zúčastňuje toho, aby si vyskúšali skúšobnú trať, čiže mimosúťažne. Budeme radi ak aj na iných kolách tieto mimosúťažné trate budú. Deti si to vyskúšajú a takýmto spôsobom by sme ich chceli pritiahnuť k športovej činnosti,“ prezradil Tomáš Loy z firmy Krovy – Strechy s.r.o.
 
Mladé hasičky z Hertníka sa v štvrtom kole umiestnili na 4. mieste a hasiči na deviatom 
 
Detskej hasičskej ligy sa zúčastnili súťažiaci vo veku od ôsmych do pätnástich rokov a práve takéto meranie síl medzi rovesníkmi im dodá nové skúsenosti o motiváciu do ďalších tréningov.
 
„Venujem sa tomu päť mesiacov a začala som preto, že mám tu kamarátku, ktorá začala skôr a povedala mi o tom, že je to celkom sranda, tak som sa rozhodla, že tu prídem aj ja ,“ povedala hasička Karin.
 
„Celkom ma to baví a je tu sranda, máme tu dobrý kolektív a veľmi sa mi tu páči,“ doplnila hasička Soňa.
 
Veľké poďakovanie patrí všetkým sponzorom, ktorí takúto detskú hasičskú súťaž podporili.
 
„Chceli by sme poďakovať sponzorom Krovy – Strechy Hertník, Minimarket Kotva, Svet hasičov, Pali transport, Ahoj TV, Medrako s.r.o., 106 s.r.o. a Shagy2301 nám tu zabezpečuje prenos, čiže budú videá aj na youtube. Ďakujeme aj za takúto podporu,“ uzavrel Richard Rakoš.
 
V celkovom poradí sa v prvom ročníku ligy sa na treťom mieste umiestnili hasiči zo Sveržova, Hertník skončil druhý a celkovým víťazom sa stali mladí hasiči z Beloveže.
(12:15, red, foto: FB/DHZ Hertník)
Diskusia
Pridať komentár