VIDEO | Vo Sveržove darovali najcennejšiu tekutinu

1031x
05. Október 2022
Darovanie plánujú opakovať 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
V sále kultúrneho domu vo Sveržove prebehol mobilný odber krvi. Národná transfúzna stanica Prešov v spolupráci s obcou a komunitným centrom vo Sveržove zorganizovala darovanie krvi tento rok už po druhýkrát.
 
„Pretože si uvedomujeme a veríme tomu, že každý z nás môže svojou troškou prispieť k tomu, že by mohol pomôcť iným. Darovanie krvi je myslím si, veľmi dôležité, lebo krv pomôže inému človeku, ktorý na ňu dlho čaká a pomôže mu zachrániť život,“ prezradil Albín Cina, koordinátor asistentov podpory zdravia pre oblasť Bardejov.
 
„Ľudia, ktorí sem prichádzajú, ktorí sú zo sociálne horšieho prostredia, majú väčšiu dôveru v priestoroch, ktoré poznajú. Nemusia vycestovať do prostredia, ktoré im je neznáme, poznajú ľudí, ktorí to organizujú, ktorí s nimi pracujú, dá sa povedať celý svoj život. Je to o dôvere, dôvere ku priestoru, k ľuďom, ktorí ich tu pozývajú,“ vysvetlil Pavol Ceľuch, starosta obce Sveržov.
 
Má to zmysel
 
„Má to zmysel a verím, že ľudia už zistili, že čo to všetko obnáša a tým, že sa to organizuje na celkom dobrej úrovni, máme zabezpečené priestory a máme aj ľudí, ktorí vedia osloviť iných, tak ak sa nepodarí do konca tohto roka, tak v ďalšom roku chceme pokračovať v tejto aktivite,“ doplnil Cina.
 
„Som veľmi rád, že práve naši Rómovia sa dali na takúto službu, pomáhať aj takýmto spôsobom ľuďom, ktorí pomoc potrebujú, pretože tá krv je stále nenahraditeľná,“ dodal starosta.
 
V pláne je takýto odber krvi znova zorganizovať aj o niekoľko mesiacov. Poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa odhodlali prísť a pomôcť darovať najcennejšiu tekutinu, ktorú máme.
(17:25, red)
Diskusia
Pridať komentár