VIDEO | Bardejovské kúpele rozvoňali

1164x
30. September 2022
Výstavy kvetov sa zúčastňoval
kardinál Tomko
 
Z výstavy kvetín prinášame videoreportáž
 
Tradičná výstava kvetov znova rozvoňala kolonádu v Bardejovských kúpeľoch. Štefan Jeník z prešovského Gladiol klubu odprezentoval krásne gladioly a ruže, z ktorých každý kvet má svoj osobitný príbeh a históriu.
 
Kvety vyžadujú veľkú trpezlivosť
 
„Máme možnosť vidieť rôzne farebné kreácie, ktoré vlastnoručne vypestovali. Aj keď tento rok bolo obrovské sucho, rastliny polievali v skleníkoch, čoho výsledkom sú tieto krásne výtvory,“ priblížila Tamara Šatanková, ekonomicko – obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov.
 
Pestovanie a šľachtenie kvetín si vyžaduje znalosť genetiky 
 
Všetky kvety, ktoré mohli návštevníci kúpeľov zhliadnuť, sú ručne šľachtené a každý z nich má svoje vlastné meno. „Šľachtenie je zdĺhavá robota a trpezlivosť. Musíte poznať genetiku  jednotlivých kultivarov. Vysejete 2000 semien, kvety musíte znovu vybrať a na jeseň zasadiť, aby ste po dvoch – troch rokoch dostali kvet,“ vysvetlil vystavovateľ Štefan Jeník.
 
Predávali sa cibuľky
 
„Myslím si, že pre klientov, ktorí sú tu ubytovaní, je to spestrenie ich pobytu. Zaujímavé je to však aj pre jednodňových návštevníkov, pretože okrem výstavnej časti je tu možnosť nakúpiť si cibuľky. Kto je záhradkár a milovník kvetov, určite si tu príde na svoje,“ myslí si T. Šatanková.
 
V kúpeľoch sa podarilo zhromaždiť veľké množstvo druhov, čo je vzácnosť
 
Každý kvet kvitne v inom období a v odlišnom časovom intervale. Aj preto je takáto výstava v druhej polovici augusta jedinečná, nakoľko sa do kúpeľov podarilo priniesť obrovské množstvo jednotlivých druhov.
 
Výstavu navštevoval kardinál Tomko
 
„Máte veľmi skoré kvitnutie, má to 65 dní a už máte kvet. Potom ide 75 dní, potom 100 dní a 110 dní, čo je veľmi neskoré. Vieme, v ktorom termíne to kvitne a podľa toho vysádzame,“ informoval Š. Jeník.
 
Touto expozíciou si zároveň akciová spoločnosť Bardejovské kúpele pripomenula zosnulého vzácneho a pravidelného hosťa výstavy kardinála Jozefa Tomka.
(12:05, red, foto: FB kúpele)
 
 
Diskusia
Pridať komentár