VIDEO | V Budimíre to opäť žilo

966x
30. September 2022
Podľa legendy v obci podpísali
rozhanovský mier
 
Ponúkame vám videoreportáž z Dňa obce Budimír
 
Rezká hudba, folklór pripomínajúci naše tradície, delikátne jedlo a veselé atrakcie pre ratolesti - to všetko si mohli vychutnať Budimírčania pri príležitosti Dňa obce Budimír.
 
Konateľom družstva je 30 rokov
 
Koníky, skákací hrad, či maľovanie na telo a na tvár. Deťom sa páčili rôzne atrakcie. Deň sa niesol aj v duchu ocenení. Jedno z nich dostalo Poľnohospodárske družstvo, ktoré pôsobí v Budimíre už 70 rokov.
 
Jednou z atrakcií pre deti bol skákací hrad
 
„Pán Kotuľa je konateľom tohto družstva od porevolučných čias dodnes, čiže okolo 30 rokov. Myslím, že ho vedie celkom pekne, pretože zastupujeme obrábanie pôdy aj v okolitých obciach. Klobúk dole, že v tejto ťažkej dobe dokážu poľnohospodári prežiť,“ povedal starosta Budimíra Vojtech Staňo.
 
Jubilovala obľúbená hostinská
 
Gratuláciu a prejav úcty ku krásnemu jubileu 80 rokov prijala tiež pani Mária Antoňáková, pôsobiaca dlhé roky v miestnom pohostinstve. „Je to veľmi milý človek, veľmi dobrá duša. Keby sme mali takýchto ľudí viac, nie je na svete sporov,“ tvrdí starosta.    
 
O zábavu pre zhromaždených sa postaral aj folklór
 
Deň obce Budimír ponúkal okrem bohatého kultúrneho programu priestor, kde sa dá na chvíľu zastaviť, porozprávať sa, vzájomne sa podporiť a upevniť medziľudské a susedské vzťahy, ktoré sú rovnako dôležité.
 
Ľudia vedia venovať podporu
 
„Neraz mi bolo povedané, ak to môžem povedať v nárečí, že ľem naj če daco robi a ľudze daju. Sú tu ľudia veľmi citliví na to, že ak sa niečo robí a robí sa to pre nich, vedia to podporiť,“ zdieľal skúsenosť gréckokatolícky kňaz Martin Mati.
 
Postrehom redakcie televízie na oslave Dňa obce bola okrem pohostinnosti výrazná láskavosť a úsmevy na tvárach umocňujúce príjemnú atmosféru dňa.
 
Na veľkej akcii nemohlo chýbať niečo pod zub
 
Budimírčania radi komunikujú
 
„Treba vyjsť medzi ľudí. Nielen sedieť doma, ale prísť sa porozprávať so susedmi a vidieť niečo nové,“ myslí si jedna z návštevníčok akcie. „Mne sa na Budimíre páči, že sa tu ľudia vedia stretnúť a neformálne sa porozprávať a zabaviť. Že sú takí družní a spoločenskí,“ pridala sa ďalšia.
 
Starosta obce poblahoželal jubilujúcej obľúbenej hostinskej
 
„Jedna z legiend hovorí, že obec Budimír bola pomenovaná, keď sa skončila rozhanovská bitka a na dnešnom území obce sa uzavrel mier. Že asi aj povaha Budimírčana prispela k tomu, aby ľudia hľadali vo svete kompromis a vzájomné porozumenie. Verím, že to tak aj ostane, že Budimírčania budú hľadať v človeku skôr to dobré,“ želá si starosta Vojtech Staňo.
 
Komunikácia, mier, pokora a priateľstvo, teda záležitosti, ktoré by sa mali rozvíjať, zachovať a upevňovať. Vo skvelej nálade sa to obci Budimír evidentne tradične darí.
(9:05, red, foto: FB Budimír)
 
 
Diskusia
Pridať komentár