Školská farma v Pribeníku bude vyrábať bio potraviny

521x
29. September 2022
Študentská farma prešla serióznou kontrolou 
 
Študentská farma prešla kontrolou a bude vyrábať certifikované biopotraviny 
 
Objem vyprodukovanej zeleniny sa v aktuálnej sezóne vyšplhal na čísla porovnateľné s vlaňajškom, situáciu komplikovalo extrémne sucho.
 
Systém je šetrný k pôde
 
Stredoškoláci na župnej Strednej odbornej škole agrotechnických a gastronomických služieb v Pribeníku sa aj tento rok starali o plodiny na prvej modelovej školskej farme s využitím agrokruhov. Tá je výnimočná v tom, že zeleninu pestovanú v kruhových poliach obrábajú ramená unikátneho systému, ktoré sú šetrné k pôde. Okrem toho, študenti sa učia pestovať ekologicky a zdravotne nezávadné potraviny.
 
 
Cuketa, paradajky, paprika, cvikla - týmto plodinám sa na farme darí najlepšie 
 
„Výsledky kontroly externou certifikačnou spoločnosťou z Českej republiky dopadli nad očakávania. Teraz už škole nič nebráni v tom, aby požiadala o certifikáciu produktov, za účelom ich distribúcie pod označením bio. Naši študenti tak naberú ďalšiu skvelú skúsenosť, už oficiálne ako biopestovatelia, čo ich tak dobre nenaučí žiadna kniha, iba test na vlastnej koži. Ako chutí zdravá zelenina či strukoviny už druhý rok vedia aj klienti štyroch župných zariadení sociálnych služieb v Košiciach a Trebišove. Ani teraz sme nevynechali školské jedálne v Kráľovskom Chlmci, Košiciach, Michalovciach a Pribeníku, kde sa učiteľom aj stredoškolákom dostali na taniere zdravé potraviny zo župnej školskej farmy,“ informoval predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
 
Aj miestnu farmu zasiahlo extrémne sucho 
 
Prekvitali cukety a paradajky
 
Pod vedením majstrov odbornej výchovy vysadili študenti na poliach modelovej farmy na jar približne štrnásť druhov plodín. Najviac sa darilo cukete, paradajkám, paprike či cvikle. Sezóna však ešte neskončila a na zber čaká napríklad tekvica. Objem vyprodukovanej zeleniny sa v aktuálnej sezóne vyšplhal na čísla porovnateľné s vlaňajškom, očakáva sa na úrovni viac ako 7 ton.
 
Tak ako všetci pestovatelia v kraji, aj mladí farmári v Pribeníku pocítili túto sezónu následky klimatických zmien. Extrémne sucho sa podpísalo aj pod úrodu v Pribeníku, a to najmä v prípade fazule, hrášku, zeleru alebo mrkvy.
 
 
Kruhové polia obrábajú ramená unikátneho systému 
 
Prácu im sťažovalo extrémne sucho
 
„Aj napriek tomu, že sme zalievali takmer 24 hodín denne z vlastných studní na modelovej školskej farme, voda okamžite vsiakla do pôdy. Jeseň je na závlahu bohatšia, ale denné a nočné teploty sú už nízke, preto plodiny nerastú tak ako v lete. Aj tu platí, že všetko zlé je na niečo dobré. V budúcom roku by sme preto chceli v spolupráci s Prototypovým a inovačným centrom Strojníckej fakulty TUKE vylepšiť agrokruhy o ich vlastné samostatné zavlažovanie.“
 
„Okrem toho, uvažujeme aj o vytvorení a vybavení lepších skladovacích priestorov, kde by teplota prostredia nepresiahla 2 stupne Celzia,“ dodala riaditeľka SOŠ AGS v Pribeníku Silvia Sakáčová. Ruch na pribeníckej farme bude počuť zrejme až do prvých mrazov. Po poslednom zbere čaká pôdu prekyprenie, obohatí ju piesok i kompost. V novembri sa zazimujú aj ramená agrokruhu a jeho príslušenstvo.
(11:10, M. Hudák)
 
 
Diskusia
Pridať komentár