Košice majú ďalšieho makaka

1017x
21. September 2022
Ohrozenému druhu sa v Kavečanoch darí
 
Malý makak je už desiatym košickým prírastkom tohto druhu
 
Jediný druh opice, ktorý žije voľne v Európe, našiel v košickej ZOO dobré podmienky. Svedčí o tom už desiaty prírastok makaka.
 
Exportovali šesticu opičiek
 
V sviatočný deň 15. septembra potešil košickú ZOO prírastok v rodine makakov magotov (Macaca sylvanus). Ide už o desiate narodené mláďa v skupine, ktorú v ZOO zostavovali v rokoch 2010 - 2012.
 
Ohrozeným opičkám sa v Košiciach veľmi darí
 
Z doteraz ôsmich úspešne odchovaných mláďat jedného samčeka odoslali v minulosti do ZOO Limpopo na Ukrajinu, následne tri samičky do nemeckého Tierpark Neumünster a dve samičky do Parc ZOO du Reynou vo Francúzsku na základe rozhodnutia koordinátora EEP.
 
Ohrozené makaky chovajú aj v Bratislave a v Čechách
 
Košickú skupinu tvoria 18-ročný samec Pepo, dve samice – 20-ročná Žofka a 16-ročná Kristína, 6-ročný samec Daniel a ročná samička Alma. Vidieť ich môžete hneď za vstupom do ZOO v pavilóne opíc.
 
Makaky z Košíc cestujú aj do sveta
 
Makak magot je jediný druh primáta, ktorý žije aj v Európe, konkrétne na Gibraltárskej skale. Gros populácie žije v pohorí Atlas v Maroku a Tunisku v severnej Afrike. Magoty sú ohrozeným druhom primátov, ktorý trpí najmä čiernym obchodovaním na trhoch a úbytkom biotopov. V rámci 20-tich ZOO únie českých a slovenských ZOO sa s ním okrem košickej ZOO môžete stretnúť ešte v Zooparku Chomutov a v pražskej a bratislavskej ZOO.
(9:40, E. Kočner, foto: J. Žižka)
 
Diskusia
Pridať komentár