VIDEO | V Lenartove sa modlili za padlých a partizánov z Lipy

2058x
07. September 2022
Deti z komunitného centra krásne zvládli Partizánsku hymnu
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Pietne zhromaždenie v Lenartove pod malebným Čergovom si v utorok 30. augusta popoludní pripomenulo Slovenské národné povstanie a jeho hrdinov. Pri pamätníku miestnej partizánskej skupiny Lipa položili veniec a uctili si pamiatku všetkých, ktorým vojnové udalosti vzali to najcennejšie.
 
Spomienku neopomenuli ani v čase korony
 
„V našej obci spomienku k SNP organizujeme každoročne. V rámci svojich možností sme ju organizovali aj v časoch korony, každý sa chodil pokloniť k pamätníku SNP. U nás je to pamätník, venovaný partizánskej skupine Lipa. Jej vedúcim bol Ján Demko a kvôli tomu jej hovoríme Lipa Demkova,“ priblížila starostka obce Jana Bľandová.
 
„Tak, ako každý rok pri oslavách tohto výročia sme položili veniec a zapálili sviečky. Okrem toho klienti komunitného centra zaspievali Partizánsku hymnu, ktorú sa učili počas prázdnin. Zároveň sme požiadali nášho duchovného otca, aby prišiel medzi nás a vyslúžil duchovnú spomienku za všetkých zomrelých a padlých v SNP.“
 
Do názvu si partizáni vybrali lipu
 
„Táto slávnostná tryzna sa uskutočnila priamo pri pamätníku partizánskej skupiny Lipa. 29. augusta sme mali v Kostole sv. Leonarda svätú omšu za všetkých zomrelých a padlých nielen v SNP, ale počas celej druhej svetovej vojny,“ predstavila priebeh pietnej spomienky J. Bľandová.
 
„Okrem tejto akcie prebieha ešte jedna, v deň oslobodenia obce Lenartov, a to pri pamätnej tabuli na obecnom úrade,“ informovala kronikárka obce Jana Frandoferová. Podľa nej mohli v lipových stromoch vidieť bojujúci posolstvo i samotný život.  
 
Súčasťou spomienky bola svätá omša za obete vojny a pobožnosť priamo pri pamätníku
 
Modlia sa a chcú spomínať ďalej
 
Ako bolo spomínané, súčasťou spomienkovej slávnosti bola pobožnosť za padlých a zomrelých, vedená kňazom.  „Mier, ktorý tu máme, si musíme vážiť. Hoci ten mier je veľmi labilný a krehký, lebo vidíme, že tá agresia je, aká je. Často sa obávame, čo bude ďalej. Musíme urobiť všetko, čo je v našich silách, aby zavládol pokoj a aby si bojujúce strany sadli za spoločný stôl a snažili sa hľadať riešenia. Aby sa nezopakovalo, čo bolo predtým,“ povedal duchovný otec Marcel Štalmach.
 
Zaspievať Partizánsku hymnu bola pre deti česť
 
Pri pamätníku pred Obecným úradom odznela potom vo veľmi peknom podaní najmenších silná Partizánska hymna. Podľa Jany Bľandovej odspievať ju bola pre deti, ktoré vojnu poznajú našťastie iba z rozprávania, ozajstná česť.
 
„Chvalabohu, že deti sa takých vojnových časov nedožili a nezažili a veríme, že to ani nezažijú, keď vieme, čo sa deje na východnej hranici. Naše deti to poznajú iba z filmov a z rozprávania. Čiže aj tvorivé dielne, ktoré celý deň robili v komunitnom centre, všetky maľby a ručné práce, ktoré sa tomu venovali, vychádzali z rozprávania starých rodičov a rodičov alebo poprípade zo školy.
 
Deti sa zúčastnili tvorivých dielní. Spievať Partizánsku hymnu bola pre nich česť.
 
Veľmi radi sa však do týchto aktivít zapájajú. Dnes odspievali Partizánsku hymnu - pre nich to bola česť. Chcelo ich prísť spievať veľmi veľa, ale nakoniec vedúci komunitného centra zvolili 12-člennú skupinku, aby to pekne vyznelo.“
 
Pekný počin v pohnutej dobe
 
Pietnej spomienky sa zúčastnil i poslanec obecného zastupiteľstva Ján Bortník. „Som veľmi milo prekvapený. Svet je dnes rozhodený a ľudia sa obzerajú, čo platí a čo neplatí. Preto som veľmi rád, že naša mládež spolu s pani učiteľkami vystúpenie pripravili a videli ste, že to bolo od srdca a úprimné. Preto sa tomu teším,“ podelil sa s dojmami.
 
Pietna spomienka mala aj niekoľko sprievodných akcií. Záujemcovia mohli navštíviť pamätnú izbu a prezrieť si expozíciu, či zúčastniť sa besedy o SNP. Tvorivé dielne mali názov SNP očami detí.
(11:00, red)
 
Diskusia
Pridať komentár