Nedajme šancu podvodníkom, porazme ich spoločnými silami

806x
09. August 2022
Nedajme šancu podvodníkom, porazme ich spoločnými silami
 
V ostatnom období vás často informujeme o konkrétnych prípadoch, aj možných nástrahách, ktoré číhajú na našich blízkych, starých rodičov či susedov v staršom veku. Ide o podvody, ktoré sú najčastejšie vykonávané formou telefonátov a zamerané práve na túto najviac ohrozenú skupinu ľudí.
 
Na linke 158 zaznamenávame oznámenia o pokusoch podvodov. Podvodníkom sa ale určite nepáči to, že plne informovaní starší spoluobčania sa nedajú nachytať. Takýto telefonát zložia, alebo konzultujú s príbuznými. Takýmto obozretným prístupom zabránia dokonaniu podvodu.
 
 
Najčastejšie používané legendy:
 
• Páchateľ sa v telefonickom rozhovore najskôr predstaví ako zamestnanec pošty a opýta sa seniora, či má vydať z peňazí alebo rozmeniť, aby mu mohol vrátiť preplatok a následne ukončí hovor. Vzápätí zavolá späť a predstaví sa ako pracovník kriminálnej polície a povie seniorovi, že je v nebezpečenstve a polícia ho spolu s jeho majetkom chce chrániť, preto má všetku svoju hotovosť, cennosti a zlaté šperky dať do tašky a následne vyhodiť von z okna alebo z balkóna.
 
• Seniorom sa páchateľ predstaví ako príbuzný a známy alebo ako lekár. Následne im oznámi, že ich príbuzný zavinil dopravnú nehodu, je hospitalizovaný v nemocnici, nemôže komunikovať a potrebuje peniaze na úhradu škody, resp. peniaze pre poškodených, ošetrenie a neoznámenie prípadu polícii.
 
 
Opäť teda pripomíname:
 
Cieľom týchto volaní je iba jediné – vylákať a získať peniaze od seniorov. Preto intenzívne komunikujte so svojimi staršími príbuznými, aby sa nestali ďalšou obeťou podvodníkov.
 
Falošné tvrdenia páchateľov je potrebné okamžite overiť! Ak máte podozrenie na podvodné konanie, neváhajte ihneď kontaktovať políciu na čísle 158. Akékoľvek informácie k páchateľom môžu polícii pomôcť zabrániť ďalšej trestnej činnosti. 
(15:24, KR PZ PO)
 
Diskusia
Pridať komentár