Moderná technika uľahčuje pacientom stomatochirurgické zákroky

1209x
09. August 2022
Moderná technika uľahčuje pacientom stomatochirurgické zákroky
 I. Stomatologická klinika 
 
Ambulancie I. stomatologickej kliniky na poliklinike na Tr. SNP sa postupne modernizujú. Novým moderným technológiám, ktoré im uľahčujú prácu sa teší celý personál I. stomatologickej kliniky. Pacientov usadia do najmodernejších stomatochirurgických kresiel.
 
„Pribudli nám na klinike 2 špičkové stomatochirurgické zubnolekárske súpravy. To znamená, že všetko je už plne prispôsobené na prácu s krvou a na prácu s chirurgickým pacientom. Zariadenie má spínač, ktorý sa ovláda nohou, vieme teda prepínať každú jednu funkciu, ktorá existuje na stroji. Sú tu násadce a elektromotory špeciálne pre chirurgické zákroky,“ opisuje Lívia Sladká, primárka I. stomatologickej kliniky.
 
Denne poskytne na špičkovom stomatochirurgickom kresle zdravotnú starostlivosť 10 – 20 pacientom, vrátane najnáročnejších zákrokov.
 
 
 Modernizácia priniesla komfort i pre sestry
 
Pohodlnejšie pre pacienta, vhodné aj pre lekára – ľaváka
 
Primárka Sladká za dôležité tiež považuje to, že nové kreslá sú výborne polohovateľné a prepojené s umývadlom pre pacienta. To je navyše, rovnako ako stolík pre sestru, odnímateľné.
 
„Dajú sa umiestniť do takej vzdialenosti od kresla, aby sestra, prípadne študent medicíny mohli bezprostredne stáť pri pacientovi. Zaujímavosťou je, že s týmto kreslom môže pracovať aj lekár, ktorý má dominantnú ľavú ruku,“ dopĺňa Sladká.
 
Pacienti prijímajú novinky pozitívne
 
„Máme chronického pacienta, o ktorého sa staráme už rok. Keď videl našu novinku, okamžite sa potešil, aj sme mu povedali, že je prvým pacientom v novom zubárskom kresle,“ uzatvára primárka Sladká.
 
Komfort aj pre sestry
 
Moderné kreslá majú väčší pracovný stolík a tak je viac miesta na uloženie potrebných inštrumentov. Veľkou výhodou je samostatné ovládanie pre sestru.
 
 
„Môžeme ovládať pustenie vody do pohára, vody na oplachovanie pľuvadla a polohu pacienta. Pokiaľ by mu prišlo nevoľno počas zákroku, vieme mu rýchlo upraviť polohu. Ovládací panel spolu s pľuvadlom vieme odsunúť a tak získame lepší prístup k pacientovi pri asistencii. Pred tým sme tieto možnosti nemali,“ netají spokojnosť Mária Štefková, sestra  .
 
Obslužnosť pacienta môže robiť aj setra, pred tým sa to dalo len zo strany lekára.
 
„Sestra si tak chráni aj svoje zdravie. Pri stomatochirurgickom zákroku neraz stojíme a držíme nástroje aj hodinu, teraz si to vieme prispôsobiť tak, aby to bolo komfortné pre pacienta, ale pohodlnejšie aj pre nás,“ dopĺňa ju Natália Bradáčová, vedúca sestra kliniky.
 
 
Kreslá pre stomatochirurgiu stáli takmer 35-tisíc eur s DPH. V septembri by mal na klinike pribudnúť pre pacientov aj nový röntgen a tiež bude dokončený pohodlný bezbariérový prístup na detskú zubnú ambulanciu na 6. poschodí polikliniky na Tr. SNP.
 
Na klinike pribudne o chvíľu aj siedma ambulancia, ktorá bude slúžiť ako prijímacia pre pacientov, kde sa zrealizuje prvé vstupné vyšetrenie.
 
Následne už pacientovi odporučia ošetrenie, ktoré je potrebné pre jeho zdravotný stav. Zdravotnú starostlivosť poskytujú na I. stomatologickej klinike na Tr. SNP 900 – 1000 pacientom mesačne.
(11:44, UNLP) 
Diskusia
Pridať komentár