Mesto Košice zverejnilo aktualizáciu stratégie dopravy s viacerými ambicióznymi cieľmi

865x
02. August 2022
Mesto Košice zverejnilo aktualizáciu stratégie dopravy s viacerými ambicióznymi cieľmi
 Pribudnú i nové električkové trate či hybridné trolejbusy
 
Nové električkové trate na Sídlisko Ťahanovce, do novej zástavby na Aničke, či potreba nového mosta z Masarykovej ulice cez železnicu a Hornád s vyústením na Prešovskej ceste. Vybudovanie prestupného terminálu Sever neďaleko obchodného centra Tesco Extra pri Hlinkovej ulici, odporúčanie na ďalšie rozširovanie siete elektrickej dopravy vrátane prepravy hybridnými parciálnymi trolejbusmi. ​Návrh riešenia dopravy v niektorých oblastiach s horšou dostupnosťou k linkám MHD pretrasovaním niektorých z nich do týchto lokalít alebo novými linkami na zavolanie, tak ako ich poznáme zo zahraničia.
 
Nová koncepcia parkovacej politiky zameraná najmä na zlepšenie parkovania rezidentov, lepšia priechodnosť mesta pre peších a cyklistov. Prepojenie Americkej triedy s Magnezitárskou ulicou pre kratšie cestovanie v prostriedkoch MHD zo Sídliska Ťahanovce počas rannej dopravnej špičky. Aj takéto ambiciózne ciele, ktorých realizácia by mala nastať medzi rokmi 2024 - 2050 sú zverejnené v čiastočnej aktualizácii Stratégii rozvoja dopravy a dopravných stavieb mesta Košice.
 
 
 Názor vyjadrilo 1500 obyvateľov Košíc
 
Uplynulý rok sa Mesto Košice spolu s kolektívom riešiteľov zo spoločnosti NDCon okolo projektanta Jana Kašíka pustilo do čiastočnej aktualizácie dokumentu Stratégia dopravy a dopravných stavieb mesta Košice (SRD) z roku 2015, ktorého súčasťou je aj Plán udržateľnej mobility (PUM). Potreba aktualizácie tohto dôležitého strategického dokumentu vznikla na základe spoločenských a legislatívnych zmien, intenzívneho územného rozvoja, vývoja dopravy s dôrazom na jej ekologizáciu ako aj podpory zdieľaných foriem dopravy v nadväznosti na linky MHD.
 
Svoj názor vyjadrilo takmer 1500 ľudí z mesta a okolia
 
Zohľadňuje aj vývoj dopravy v uplynulých šiestich rokoch a pripravovaný rozvoj mesta v nasledujúcich desaťročiach. Do prípravy analýzy sa mohla zapojiť nielen odborná verejnosť, ale aj všetci užívatelia dopravy v Košiciach, ktorí na jeseň minulého roka vyplnili dotazník. V ňom 1472 respondentov z mesta a jeho okolia odpovedalo na viaceré otázky týkajúce sa skvalitnenia všetkých foriem dopravy v meste a pripojilo aj vlastné podnety k zlepšeniu dopravnej obslužnosti v metropole východu.
 
Aktualizovaný dokument stanovuje ciele a priority v oblasti rozvoja dopravy a dopravnej infraštruktúry, a to až do roku 2050, a popisuje konkrétne opatrenia a zdroje, ktoré sú potrebné na ich dosiahnutie. Stratégia zároveň poslúži ako podklad pre riešenie územného rozvoja dopravy a spracovanie nového Územného plánu mesta Košice.
 
 
Hlavnými cieľmi aktualizovaného dokumentu je rozvoj a optimalizácia mestskej hromadnej dopravy (MHD) a jej zapojenie do integrovaného dopravného systému (IDS) upokojovanie dopravy na území mesta a v obytných zónach ​zavádzaním zón s maximálnou povolenou rýchlosťou 30 km/hod., obytných, školských zón, peších zón, či bicyklovej cesty ​ako aj úpravami uličných priestorov. Veľký dôraz sa takisto kladie na aktualizáciu návrhu statickej dopravy a riešenie cyklistickej a pešej infraštruktúry.
 
Rozšíri sa preferencia električiek a autobusov
 
V rámci verejnej dopravy je prioritou zosúladiť MHD s budúcim urbanistickým rozvojom mesta a prijať opatrenia na jej zlepšenie. Jedným z navrhovaných spôsobov ako zrýchliť a zatraktívniť MHD má byť zavádzanie a rozšírenie preferencie vozidiel MHD na hlavných dopravných tepnách v meste. Zároveň podľa vyťaženosti jednotlivých trás je navrhnuté zriadenie tzv. BUS pruhov v mestských častiach Staré mesto, Sever, Západ, Šaca a na sídliskách KVP a Dargovských hrdinov.
 
 Zlepšia sa podmienky pre cyklistov i chodcov
 
Ďalšími strategickým plánmi v oblasti hromadnej dopravy sú zmeny v linkovom vedení MHD, rozvoj siete električkových tratí, alebo Obnova elektrickej siete pre napájanie elektrických cestných vozidiel. V rámci nej sa napr. v roku 2024 plánuje obnova trakčných meniarní, nákup aspoň 10 kusov hybridných parciálnych trolejbusov a sprevádzkovanie bývalej trolejbusovej linky č. 71 v elektrickej trakcii. Ekologizácia verejnej dopravy v zmysle sprísnenej legislatívy EÚ má pokračovať naprieč celým mestom v ôsmych etapách a v MHD prinesie postupné rozširovanie elektrického pohonu na úkor klasických autobusov.
 
Prioritou má byť zlepšenie podmienok pre cyklistov a chodcov
 
Cyklistická doprava by sa podľa dopravnej stratégie mala stať vhodnou alternatívou k automobilovej doprave. Na to, aby ľudia presadli z automobilov, je potrebné vytvoriť vhodné podmienky pre cyklistov a chodcov. Pripravených je až 71 opatrení na podporu rozvoja cyklistickej infraštruktúry v meste.
 
 
 Nové prepojenia pre chodcov
 
Ich cieľom je cyklistické prepojenie mestských častí, napojenie mesta na vonkajšiu cyklistickú sieť v okolí mesta najmä na EuroVelo 11, či rozširovanie možností na parkovanie a odloženie bicyklov. Pre chodcov v meste sú pripravené návrhy nových prepojení, ktoré zlepšia ich komfort. Sú medzi nimi napríklad chodníky medzi Novou Terasou a Kuzmányho sídliskom, Popradskou a UNLP (Novou nemocnicou) alebo zo sídliska Dargovských hrdinov cez Nižnú úvrať na Prešovskú cestu.
(10:00, kosice.sk) 
Diskusia
Pridať komentár