VIDEO | Aktuálna situácia na realitnom trhu v Košiciach

1460x
27. Júl 2022
Aktuálna situácia na realitnom trhu v Košiciach
Pozrite si našu videoreportáž
 
Podľa analýzy trhu s nehnuteľnosťami NBS pokračujú ceny domov a bytov v kontinuálnom raste.
 
„Ceny nehnuteľností v zásade rástli od roku 2011 až do konca minulého roka. V podstate tie ceny rástli niekoľko percent každým rokom, avšak najviac rástli koncom roka 2021, kedy viem, že v podstate ceny nehnuteľností v priemere rástli aj o niekoľko desiatok percent ročne,“ uviedol Róbert Sivák, riaditeľ realitnej kancelárie v Košiciach.
 
Priemerná cena bytov v rámci všetkých kategórií okrem veľkometrážnych na sekundárnom trhu na predaj sa medzikvartálne zvýšila o 1,1 percenta. Na rast cien nehnuteľností vplýva viacero faktorov vysoká miera inflácie, slabá ponuka starších nehnuteľností a novostavieb.
 
 
„Keď začala vojna na Ukrajine, tak vtedy celý ekonomický svet sa postupne od toho momentu dostáva do recesie, tým pádom samozrejme aj Slovensko. Nastúpila inflácia, ktorá sa neustále zvyšuje a banky začali tie atraktívne sadzby, ktoré ponúkali niekoľko rokov zvyšovať. Tie sadzby zvyšujú v podstate neustále každé dva týždne. Je to aj logický krok bánk, aby samozrejme nejakým spôsobom sa uchránili pred infláciou,“ ozrejmil Róbert Sivák.
 
Ak by došlo teda k výraznej zmene istého zo spomínaných faktorov, mohlo by to znamenať pokles cien.
 
„Postupom času zrejme tých záujemcov logicky ubudne, pretože to nebudú vedieť kúpiť a tým pádom sa zvýši počet ponúk, ktorých bol nedostatok na trhu, a to bude spôsobovať to, že tie ceny, kto bude potrebovať predať, tak bude musieť zrejme pristúpiť k zníženiu ceny,“ informoval Róbert Sivák.
 
 
Dopyt po nájmoch sa zvyšuje a taký trend sa predpokladá naďalej aj v Košiciach.
 
„Čo sa týka vývoja tých nájmoch, tak možno tie nájmy v Košiciach budú atraktívne aj do budúcna v súvislosti s príchodom automobilky Volvo. Čo sa týka možno takého najväčšieho záujmu už dlhé roky zo strany kupujúcich, ktorí chcú vlastné bývanie, tak to je lokalita Terasa, Kuzmányho sídlisko, oblasť Košice-Sever a potom postupne záleží od typu,“ dodal Róbert Sivák.
 
Prognózy v súvislosti s cenotvorbou na základe nestabilnej rovnováhy medzi dopytom a ponukou sa decentne rôznia. Zvyšovanie úrokových sadzieb pre niektorých klientov zníži dostupnosť hypoték. V takej situácii by mohlo dôjsť k zastabilizovaniu cien.
 
„V podstate tá realitná bublina nie je nič výnimočné. Prebieha v určitých cykloch vo svete ako tu u nás to bolo v roku 2008 a 2009. Potom nastal ten rast cien, o ktorom sme hovorili. Či je to realitná bublina, ktorá spľasne, tak to je len nejaký predpoklad. Ja si myslím, že trošku k redukcii cien dôjde, ale to bude tiež len na nejaké obdobie,“ uzavrel Róbert Sivák. 
(9:38, red)
 
Diskusia
Pridať komentár