NCZI ruší papierové výmenné lístky na PCR test

1338x
27. Júl 2022
NCZI ruší papierové výmenné lístky na PCR test 
 Papierový výmenný lístok nahradí elektronická verzia
 
Od mája treba na štátom hradený PCR test výmenný lístok od lekára. Národné centrum zdravotníckych informácii (NCZI) spúšťa s podporou Ministerstva zdravotníctva SR plne elektronický proces. Papierové výmenné lístky nahrádza ich elektronická verzia. Nový postup zefektívni prácu lekárom a pacientom uľahčí život.
 
Papierové výmenné lístky na PCR testovanie pre ľudí do 60 rokov sú už minulosťou. Pri stúpajúcich číslach Covid-19 pozitívnych pacientov ide o značné zjednodušenie procesu. Lekár už nemusí výmenný lístok tlačiť a pacient si ho nemusí osobne vyzdvihnúť. Všetko sa deje elektronicky.
 
 
„NCZI prináša touto službou výrazné uľahčenie života pacientom i lekárom. Stačilo však, keby si moji predchodcovia či bývalí kolegovia urobili poriadok v systémoch, naštudovali si procesy a rozprávali sa s lekármi tak, ako sme to urobili my – a mohli sme plne elektronicky fungovať už dávnejšie,“ povedal generálny riaditeľ NCZI Peter Lukáč.
 
Lekár zadá do svojho informačného systému objednávku na PCR test a odošle ju do NCZI. NCZI pridelí termín a pacientovi v SMS a emaile potvrdí, že PCR mu indikoval lekár, o čom informuje aj laboratórium.
 
 Vygenerovanie si digitálneho COVID-19  preukazu je teraz jednoduchšie
 
Po príchode na miesto odberu sa pacient preukáže SMS alebo emailom, nepotrebuje papierový výmenný lístok. Laboratórium vidí pri pacientovej vzorke aj údaje o lekárovi, ktorý PCR test indikoval. Informácia o výsledku príde pacientovi esemeskou a emailom najneskôr do 96 hodín. Lekári, ktorých informačný systém objednávku PCR testu neumožňuje, môžu naďalej využiť papierové výmenné lístky.
 
Zároveň s touto novinkou spúšťa NCZI aj Samoobslužný Covid-19 portál. Zmena kontaktných údajov, prihlásenie sa na očkovanie, testovanie alebo vygenerovanie si Digitálneho COVID-19 preukazu EÚ ešte nikdy nebolo jednoduchšie. Bez nutnosti kontaktovať Call Centrum NCZI, všetko len pár klikmi.
 
Na prihlásenie stačí telefónne číslo, rok narodenia a COVID-19-PASS. Kto si svoj 9-miestny COVID-19-PASS nepamätá, získa ho na webovej stránke www.korona.gov.sk.
(10:14, NCZI) 
Diskusia
Pridať komentár