Združenie navrhuje rozšíriť okruh regulovaných subjektov o nájomné byty miest a obcí

986x
19. Júl 2022
Združenie navrhuje rozšíriť okruh regulovaných subjektov o nájomné byty miest a obcí
 Ilustračný záber
 
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) žiada vytvorenie ochrany pred astronomickým nárastom cien energií pre nájomcov v mestských a obecných nájomných bytoch. Navrhuje preto rozšíriť okruh regulovaných subjektov o komunálne nájomné byty.
 
„Napriek tomu, že ide o preukázateľne zraniteľného odberateľa, nájomníci obecných nájomných bytov, respektíve domácnosti, nie sú rovnoprávne chránení cenovou reguláciou Úradom pre reguláciu sieťových odvetví. Vzhľadom na vysoké a neustále narastajúce ceny za dodávky energií sú nájomníci týchto nájomných bytov v nerovnoprávnom postavení z pohľadu neúmerného nárastu cien za energie a služby spojené s bývaním,“ konštatuje združenie.
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Práve preto sa podľa ZMOS ukazuje ako mimoriadne dôležité, aby aj nájomné byty miest a obcí boli zaradené medzi regulované subjekty.
 
„V opačnom prípade si nízkopríjmové domácnosti obývajúce komunálne nájomné byty nebudú môcť dovoliť uhradiť vysoké ceny energií, stanú sa neplatičmi, samosprávam tak zostanú prázdne byty a v mestách a obciach sa tak budú môcť už iba počítať výšky dlhov,“ poukazuje.
 
 
Združenie v tejto súvislosti pripomína, že úlohou štátu v rámci sociálnej politiky je vytvárať legislatívne a ekonomické podmienky pre dostupnosť bývania aj domácnostiam s nízkymi príjmami a pre sociálne ohrozené skupiny obyvateľstva.
 
Zdôrazňuje, že keďže časť obyvateľstva nedisponuje dostatočnými finančnými prostriedkami na kúpu bytu, ani takou výškou príjmu, ktorá by mu umožnila splácať hypotekárny úver, sú tieto domácnosti odkázané na pomoc verejného sektora.
(10:42, TS)
Diskusia
Pridať komentár