VIDEO | Nočná hasičská súťaž v Budimíri

1049x
18. Júl 2022
Nočná hasičská súťaž v Budimíri
Pozrite si našu videoreportáž
 
Jedna z horúcich júlových nocí sa v obci Budimír niesla v duchu tradičnej nočnej hasičskej súťaže. Išlo o nultý ročník Memoriálu Mgr. Jozefa Guniša, ktorý pôsobil v obci obdivuhodných 58 rokov. Tradičná budimírska súťaž sa realizuje už od roku 2013 a pozostáva z viacerých disciplín.
 
„Jedná sa tu o požiarny útok, čiže hasenie požiarov, načerpať vodu, premiestniť vodu, dostrieknuť tam, kde sa to vyžaduje a je to aj taká previerka zručností, čiže tie stroje a manipuláciu s nimi, aby to tí chlapci mali v sebe, aby sme vedeli pomôcť ľuďom v prípade núdze či už sú to požiare, záplavy alebo iné katastrofy,“ uviedol Vojtech Staňo, starosta obce Budimír.
 
 Nočná hasičská súťaž - Budimír
 
Osem zúčastnených družstiev z okolitých obcí preukázalo nepochybné kvality i zručnosti a držali sa spoločného hesla.
 
„Podľa hesla Bohu na slávu , blížnemu na pomoc. Aj títo naši chlapci či už my starší alebo oni mladí vedia byť pripravený na to, aby v prípade niečoho vedeli hneď pomôcť a dostať sa z nejakých týchto dnešných prírodných katastrôf,“ dodal starosta.
 
Družstvá si zmerali sily v požiarnom útoku, štafete a čerpačkovom výstrele. Hodnotným kúskom bol stroj PS8 z roku 1952 v pôvodnom stave s pákovým štartovaním. Jeho výraznou kvalitou je schopnosť nasávania vody až z 8 metrovej hĺbky.
 
 
„Niekedy to dá aj za 30 sekúnd, niekedy aj za 26 podľa toho ako nám príde voda a kedy to stiahne,“ informoval Jaroslav Lukáč, člen DHZ Budimír.
 
Prvotným základom úspešne vykonanej aktivity je motivácia a vášeň. A čo inšpirovalo samotných zúčastnených?
 
„Za prvé dobrá kondícia a za druhé aj také osvieženie cez leto a sú pri tom úžasné zážitky i adrenalín,“ odpovedala členka DHZ.
 
„To musí byť strašná záľuba do toho ako máme napríklad my. Je ťažké niekoho presvedčiť alebo mať niekoho v rodine, čo to behal,“ ozrejmil Ján Sekerák, víťaz súťaže.
 
 Hasiči DHZ 
 
„Najviac naplňujúce je to, že pomáhame ľuďom,“ uviedol člen DHZ.
 
Elán, energia, motivácia a skvelá nálada - aj to boli črty zvýrazňujúce jedinečnosť hasičskej súťaže v Budimíri.
 
„Ale teraz to dáme. Ja to vidím, že aj bez vody,“ žartovne poznamenal starosta.
 
„Budem behať ešte ďalších desať rokov,“ dodal víťaz súťaže.
 
Memoriál Mgr. Jozefa Guniša a nočná hasičská súťaž v obci Budimír boli aj vyzdvihnutím úctyhodného povolania hasič, ktorý žije na svete dvakrát - pre seba a pre druhých.
(8:22, red)
Diskusia
Pridať komentár