VIDEO | Košický cintorín prejde rozsiahlou rekonštrukciou

936x
18. Júl 2022
Košický cintorín prejde rozsiahlou rekonštrukciou
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Počas jedného roka prejde rozsiahlou rekonštrukciou Verejný cintorín v Košiciach. Práce budú rozdelené na štyri etapy – vynovený bude priestor od vstupnej brány po centrálny kríž, zmodernizované bude parkovisko a taktiež aj trhovisko.
 
Na cintoríne pribudnú nové komunikácie a potešia sa aj motoristi, keďže bude vytvorených viac ako sedemdesiat nových parkovacích miest, na ktoré budú svietiť úsporné LED lampy.
 
 Najväčší slovenský cintorín
 
Zaparkovať bude možné aj bicykle a novinkou bude nabíjačka pre elektrobicykle. Chýbať nebudú tiež bezpečnostné kamery. Ekologicky bude riešená aj samotná plocha parkoviska, ktorej povrch umožní vsakovanie dažďovej vody alebo roztopeného snehu.
 
Voda po prečistení pôjde do retenčnej nádrže, odkiaľ sa opätovne využije na automatické zalievanie zelene a stromov. Tie budú vysadené aj v zelených pásoch medzi parkovacími miestami. Zatrávnené budú aj samotné parkovacie miesta.
 
 Hlavný kríž cintorína
 
Parkovisko bude pre návštevníkov bezplatné prvé dve hodiny, ktoré bude možné využiť pre účasť na smútočných obradoch alebo návštevu cintorína. V blízkosti pribudnú aj pulty prekryté prístreškom, na ktorých sa budú predávať kvety či smútočné vence.
 
Novinkou budú aj podzemné kontajnery a smetné koše pre separovaný zber odpadu. Návštevníci najväčšieho pietneho miesta na Slovensku počas rekonštrukcie budú môcť využívať náhradné parkovisko na Cintorínskej ulici.
(8:20, red)
Diskusia
Pridať komentár