Penzistov čaká najvyšší nárast dôchodku

2058x
18. Júl 2022
Penzistov čaká najvyšší nárast dôchodku
 Ilustračný záber
 
Dôchodky sa od začiatku nového roka navýšia o 11, 8 percenta. Ide o percento medziročnej inflácie za domácnosti dôchodcov za prvý polrok tohto roka, ktoré zverejnil Štatistický úrad SR.
 
Aktuálny priemerný dôchodok je 515 eur. Ten od budúceho roka historicky stúpne o viac ako 60 eur. Pre minimálne dôchodky platí samostatný mechanizmus, čiže zhodnotenie sa ich netýka. Jeho pôvodne vypočítaná penzia sa penzistom zvýši o 11,8 percenta.
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Sociálna poisťovňa ho porovná s výškou poberaného minimálneho dôchodku. Ak je jeho pôvodný dôchodok aj po zhodnotení nižší ako minimálny dôchodok, penzistovi sa naďalej vypláca minimálny dôchodok.
 
Taktiež platí, že suma minimálneho dôchodku sa od 1. januára budúceho roka nemení. Ak bude po navýšení dôchodku jeho suma vyššia ako výška minimálneho dôchodku platná od budúceho roka, tak nárok na minimálny dôchodok zaniká.
 
 
Dôchodcom bude poisťovňa vyplácať valorizovaný dôchodok. Ten bude vyšší než dovtedy poberaný minimálny dôchodok. Od začiatku roka 2022 sa dôchodky zvýšili o 1,3 percenta. Išlo o medziročný nárast cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok minulého roka.
(9:01, TS)
Amalia Tajbosova
19.07.2022 10:39
Informacia
Prosím vás za 40 rokov odrobenych mi dali 251e. Dnes mam po10 rokoch 370e a ty čo nepracovali majú 480e prečo máme taký nízky dôchodok? Od mojich 15 rokov som drela 3 deti sme vychovali a cigáni klamali ze sú chorí a využívali co sa dalo(kradli) tak majú viac. Čo sú to za tabuľky??????
Pridať komentár