VIDEO | Prešovský festival PegasCon predstavuje platformu pre stretávanie sa fanúšikov vedy a fantastiky

756x
15. Júl 2022
Prešovský festival PegasCon predstavuje platformu pre stretávanie sa fanúšikov vedy a fantastiky
Pozrite si našu videoreportáž
 
Prešovský festival pop-kultúry PegasCon na svojom 10. ročníku priniesol bohatý program prednášok, workshopov, tvorivých dielní a hlavne zábavy zo sveta vedy a fantastiky. Lajt motívom festivalu boli tento rok upíry a všetko s tým spojené.
 
„Tento rok oslavuje sté výročie premiéra filmu Nosferatu, čo je kultová záležitosť dá sa povedať, ktorá definovala ten obraz upírov ako ho poznáme dneska z 1922 roku v Nemecku a máme ju aj v programe,“ uviedol Alexander Schneider, organizátor festivalu.
 
 Festival komiksov, kníh, videohier i stolových hier
 
Festival sprevádzali súťaže v stolových hrách a vo virtuálnej realite. K dispozícii bola retroherňa počítačových hier či workshop žonglovania. V rámci série prednášok počas celého festivalu, ilustrátor Martin Luciak predstavil nový komiksový slovenský projekt.
 
„Pracujem na komikse Nukleus, čo je vlastne príbeh mladého chlapca, ktorý stretne bytosť z inej planéty, ktorá sem vlastne zablúdi a naviažu spolu nejaký kontakt a ten Nukleus ho ochraňuje, pretože je to veľmi silná bytosť. V podstate je to vytvorený stroj nejakými inými bytosťami z neznámej galaxie,“ informoval Martin Luciak, ilustrátor a grafik.
 
Vysokoškolský pedagóg Peter Karpinský uviedol návštevníkov festivalu do histórie slovenského komiksu.
 
Festival priťahuje každoročne čoraz viac ľudí
 
„Ja si nemyslím, že komiks je nejakou konkurenciou literatúre. Niekedy sa ľudia boja, že teda ak deti začnú čítať komiksy, že prestanú čítať, že je to také čítanie pre analfabetov. Je to iný typ lektúry a poznáme komiksy, ktoré sú husto nasýtené aj textom, takže dokonca môžu konkurovať bežnej literatúre a písaným knihám,“ ozrejmil Peter Karpinský, vysokoškolský pedagóg.
 
 
Svet hrdinov MARVEL priblížila prekladateľka Mária Koscelníková: „Mňa svet fantasy a sci-fi baví asi najviac, no a ja som sa dostala zároveň k tomu aj cez videohry, pretože ja som veľkým fanúšik a hráč videohier a začala som sa im venovať vo výskume. Následne, keď som nadviazala spoluprácu s vydavateľstvom Egmont s českou odnožou veľkého vydavateľského domu Albatros, tak oni mi začali ponúkať rôzne veci od rozprávok cez videoherné knihy. Napríklad séria Roblox alebo knihy z Minecraftu, no a potom prišla ponuka prekladať MARVEL komiksy a ja ako veľký fanúšik som si povedala, že okamžite a hneď.“
 
Prešovský festival PegasCon počas troch dní svojho konania tradične predstavuje platformu pre stretávanie sa fanúšikov vedy i fantastiky a priťahuje každoročne čoraz viac návštevníkov.
(9:52, red)
Diskusia
Pridať komentár