Domaša i studne v jej okolitých obciach vysychajú

538x
06. Júl 2022
Pitnú vodu im musia dovážať
 V obciach pri Domaši vysychajú studne 
 
V okolí vodnej nádrže Domaša vo Vranovskom okrese vysychajú studne. Situácia nie je najlepšia ani s Domašou. Pitnú vodu musia dovážať v cisternách nielen obyvateľom obcí, ale i hotelom a penziónom v rekreačnej oblasti.
 
„Vozíme ľuďom vodu v 1 000-litrových nádobách a spúšťame ju do studní. Žiadali sme okresný úrad aj armádu o vozidlo s cisternou, ale štát takúto nádrž nemá, a tak to suplujeme týmito nádobami,“ priblížil Radovan Kapraľ, starosta obce Kvakovce.
 
 Extrémne horúčavy prinášajú pokles hladiny aj vo vodnej nádrži Domaša
 
Extrémne sucho prispieva k vysychaniu studní i Domaše. Obec Kvakovce ani rekreačná oblasť Dobrá nedisponujú verejným vodovodom. Problém s vysychaním studní trápi až polovicu obyvateľstva obce.
 
Táto obec však nie je jedinou v okolí Domaše. Obyvatelia Ondavských Matiašoviec sú na tom podobne. Podľa starostu Ondavských Matiašoviec Martina Miku je potrebné, aby bol vypracovaný národný program na zásobovanie obyvateľstva vodou.
 
 
 Pre pokles hladiny nemôžu čerpať vodu z Domaše
 
Na Dobrej počas uplynulého víkendu museli pre nedostatok úžitkovej vody zásobovať vodou i verejné toalety. Z Domaše sa čerpať nedá, pretože hladina vody klesla aj vo vodnej nádrži. O výstavbu vodovodu sa snažia už od roku 2002. 
(8:49, TS)
Diskusia
Pridať komentár