VIDEO | Veľký Šariš má po 20 rokoch opäť mestskú políciu

1204x
04. Júl 2022
Veľký Šariš má po 20 rokoch opäť mestskú políciu 
 
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Mesto Veľký Šariš má po takmer 20-tich rokoch opäť svoju mestskú políciu. Jej znovuzriadenie je reakciou na bežný život v meste a zabezpečenie poriadku v ňom. 
 
„Narastá nám počet obyvateľov. S tým pribúdajú nové podnety, nové veci, ktoré je potrebné riešiť a museli sme sa zamerať aj na ten verejný poriadok a verejnú bezpečnosť a som veľmi rád, že sa spoločne aj s poslancami našli financie, aby sme v tomto roku znovuotvorili, poviem to, že s takým výročím po 20 rokoch, mestskú políciu," uviedol primátor mesta Viliam Kall.
 
 Policajti využívajú bicykle i kolobežky
 
Mestská polícia sídli v centre mesta. Jej náčelníkom sa od začiatku marca stal Martin Bujňák, ktorý sa po 31 rokoch presunul od štátnej polície k mestskej. Aktuálne velí dvom mestským policajtom a štyrom členom miestnej občianskej poriadkovej služby.
 
„Mesto si je myslím dosť kľudné. Ale môže to byť samozrejme taká latentná činnosť, ktorá sa tu môže odohrávať v nočných hodinách. To znamená hlavne verejný poriadok, takisto doprava, parkovanie. To sú také najdôležitejšie činnosti, ktoré budeme riešiť," povedal Bujňák. Samospráva zase rieši technické vybavenie a zabezpečenie činnosti polície.
 
 
„Nakúpili sa pomôcky, od pút po nejaké donucovacie prostriedky. Samozrejme budú mať aj zbrane, čiže je potrebná určitá licencia na to, aby mohli mať zbrane. Takisto sme ich nejakým spôsobom ustrojili, čiže majú rovnošaty a podobné veci. Čaká nás teraz aj kúpa ďalšieho automobilu," pokračoval Kall.
 
Policajti pritom na svoju operatívnu činnosť môžu využívať aj kolobežky či bicykle. V práci pomáha mestským policajtom aj kamerový systém, ktorý má 21 kamier a bude sa rozširovať. Jeho centrála sa zároveň presťahuje z mestského úradu práve do priestorov mestskej polície.
 
 
„Kde bude chhránený priestor, kde budú zamestnané osoby s určitým telesným postihnutím na nejakú 2/3-tretinovú alebo polovičnú pracovnú dobu a budú nonstop sledovať kamery," prezradil Bujňák.
 
Snahou samosprávy je postupne rozširovať nielen kamerový systém, ale aj počet mestských policajtov.
 
Bujňák: „Ak chceme pokryť výkon služby, tak minimálne šiesti policajti by mali byť." Primátor na záver dodal: „Obdobné samosprávy s našou veľkosťou majú od 6 do 10 mestských policajtov. Takže aj my sa tam niekde časom vidíme, ale to sa nedá urobiť z dňa na deň. Ja verím, že už v ďalšom roku pribudne jeden alebo dvaja."
 
Ročné náklady na činnosť mestskej polície odhaduje primátor na zhruba 80-tisíc eur.
(11:18, red)
Diskusia
Pridať komentár