Gemer sa približuje cyklistom a Ružínska priehrada dovolenkárom

693x
04. Júl 2022
Gemer sa približuje cyklistom a Ružínska priehrada dovolenkárom
 Ružínska priehrada
 
Košický samosprávny kraj spoločne s Krajskou organizáciou cestovného ruchu Košice Región Turizmus predstavili ďalšie úspešne zrealizované projekty, ktoré skvalitnia turistickú infraštruktúru v kraji. Región Gemer sa teší z novej cyklotrasy, ktorá prepojí významné pamiatky v obci Ochtiná a jej okolí, a poskytne cyklistom priestor na oddych či servis. Na brehu Ružínskej priehrady sa zároveň otvárajú nové možnosti pre vodné dobrodružstvá. Obe turistické novinky vznikli vďaka finančnej podpore krajskej samosprávy prostredníctvom grantovej schémy Terra Incognita.
 
Na palube vodných bicyklov a člnov
 
Dobre známa Ružínska priehrada sa nachádza asi 35 km severozápadne od mesta Košice a za posledné roky sa stala rajom pre rybárov, vodných trampov a vodákov, ale aj pre bežných rekreantov, ktorí k nej smerujú počas letných dní, aby sa schladili. Projekt s názvom Loďkou naprieč Ružínom, ktorý bol zrealizovaný vďaka finančnej podpore Košického samosprávneho kraja Terra Incognita vo výške 16 000 eur, rozšíri v okrese Gelnica služby v podobe novej dovolenkovej zážitkovej infraštruktúry na priehrade.
 
 Vodné atrakcie
 
,,Ružínska priehrada bola roky neslávne známa najmä pre hromady odpadu, pre turistov to však nebolo atraktívne miesto na trávenie voľného času. Dnes je vďaka dobrovoľníkom či občianskym združeniam situácia iná a jej brehy sú čisté, vďaka čomu sa stáva rajom pre rekreantov či rybárov. Z úrovne Košického samosprávneho kraja sme hľadali ďalšie možnosti, ako môžu turisti spoznať Ružín aj z vodnej hladiny, preto sme uvítali realizáciu tohto projektu, ktorý získal finančnú podporu. V areáli Počkaj Beach si počas celého leta bude možné požičať vodné bicykle aj člny, okrem toho tu pribudlo aj plávajúce mólo. Verím, že aj vďaka tomu bude Ružín opäť atraktívnejším miestom a doteraz nedostupné krásy tejto vodnej nádrže budú na dosah,“ povedal predseda Košického kraja Rastislav Trnka.
 
Všetky novinky, ktoré v rámci projektu vznikli, boli zrealizované v areáli plážového baru Počkaj beach v obci Margecany. Konkrétne, zakúpených bolo päť vodných bicyklov a dva člny s elektromotorom. Vďaka plávajúcemu mólu sa do a z člnov či bicyklov dostanú návštevníci suchou nohou.
 
 Priehrada láka turistov
 
,,Sme veľmi radi, že vďaka podpore Košického samosprávneho kraja vznikla v okrese Gelnica nová atrakcia podporujúca eko turistiku na hladine Ružínskej priehrady. Už samotný názov projektu prezrádza, že návštevníci získajú na priehradu nový pohľad. Možnosť spoznávať Ružín nielen z jeho brehu, ale aj z vodnej plochy, a tak zažiť pravú ružínsku atmosféru, určite všetci ocenia. Ružín je jednou z najkrajších vodných nádrží na Slovensku, ktorá za posledné roky dostala opäť šancu ukázať sa vo svojej plnej kráse a aj my, v našom areáli, evidujeme zvýšený záujem. Taktiež nás tešia pozitívne reakcie návštevníkov, ktorí sa pochvalne vyjadrujú o našej ponuke a tešia sa pri tom na opätovnú návštevu. Veríme, že tento projekt bude úspešný, a že v priebehu nasledujúcich rokov budeme môcť našu ponuku rozširovať o ďalšie plavidlá a zvyšovať tak ďalej úroveň služieb na Ružínskej priehrade,“ priblížil výsledky projektu a budúce plány prijímateľ dotácie Jozef Papcún.
 
 Otvorili nový chodník
 
Vodné bicykle a elektrické člnky budú pre verejnosť k dispozícií počas celej letnej sezóny v požičovni, v prevádzke plážového baru Počkaj Beach, počas zverejnených otváracích hodín.
 
Nový chodník smeruje k svetovým unikátom
 
Okrem noviniek na Ružínskej priehrade bol počas soboty 2. júla otvorený ďalší projekt financovaný z krajského dotačného programu Terra Incognita pod názvom Bicyklom k pamiatkam. V blízkosti obcí Ochtiná a Slavošovce na Gemeri pribudol nový cyklochodník, dlhý 11,2 kilometra, ktorý prepojil tieto obce s turisticky významnými lokalitami v okolí – s Ochtinskou aragonitovou jaskyňou a Tunelom pod Homôlkou, známym tiež ako Slavošovský tunel.
 
 Hor sa objavovať pamiatky na Gemer
 
Trasa návštevníkov privedie aj k jednej z gotických perál Gemera, k Evanjelickému kostolu v Ochtinej, a na svojom konci sa napojí na cyklotrasu vedúcu z Banskobystrického kraja. Trasa vedie lesnou štrkovou cestou, mimo automobilovej premávky, čo prispieva k jej bezpečnosti a poskytuje možnosť športového vyžitia v prírode aj pre celé rodiny.
 
,,Okolie Ochtinej je takým „slovenským Toskánskom“, a to vďaka jedinečným stredovekým maľbám nachádzajúcich sa v miestnych gotických kostolíkoch. Košický samosprávny kraj v tomto roku uspel s nomináciou na získanie značky Európske kultúrne dedičstvo, ktorú získali gemerské kostolíky v Ochtinej a Slavošovciach vrátane kostolov v Malohonte ako prvá lokalita na Slovensku. Okrem toho Ochtinská aragonitová jaskyňa je zaradená do zoznamu UNESCO. Návštevníci tak rozhodne majú čo objavovať v tejto časti nášho kraja. Vďaka novej cyklotrase bude táto lokalita ešte dostupnejšia a turisti budú mať o dôvod viac stráviť na Gemeri dlhší čas. Cyklochodník totiž spája národnú kultúrnu pamiatku - kostol v Ochtinej, Ochtinskú aragonitovú jaskyňu a Tunel pod Homôlkou,“ vyjadril sa župan aj k projektu v Ochtinej.
 
 Príroda na Gemeri má veľké čaro
 
Projekt s názvom Bicyklom k pamiatkam získal dotáciu z Košického samosprávneho kraja vo výške 14 500 €.
 
,,Aj napriek tomu, že Gemer má čo návštevníkom ponúknuť, nevnímame ho ako typickú dovolenkovú destináciu. Nemáme aquaparky ani veľké atrakcie, ktorými by sme mohli konkurovať iným lokalitám. Avšak máme iné, nepoznané veci, a predovšetkým na Gemeri človek objaví pokoj, ticho a čaro prírody, a samozrejme, pamiatky vysokej historickej hodnoty. Cyklotrasou chceme priblížiť ľuďom niektoré z krás, ktoré v našom regióne máme. Vďaka dotácii sa nám podarilo sprístupniť 11 kilometrov dlhú cyklotrasu, v rámci ktorej boli zrealizované terénne úpravy, vyžívanie a odvodnenie trasy, na trase sme postavili prístrešok, osadili infotabule v Ochtinej a Slavošovciach a pre lepšiu orientáciu sme v Rochovciach osadili rázcestník s informáciami o dĺžke zostávajúcej trasy,“ priblížil výsledky projekty starosta obce Ochtiná Július Rusnák.
 
 Cykloturistická trasa
 
Cykloturistická trasa má mierny profil a poskytuje výhľady na Slovenské rudohorie a Veľký Radzim. Jej začiatok je situovaný v obci Ochtiná, kde sa napája na cykloturistickú trasu e.č 2589. Ďalej pokračuje v smere Ochtiná rezervár, Ochtinský potok, Pod Bradáčom, Trejbová – Rejkovský potok a končí v areáli známom ako Dobšinského rozprávkareň, kde sa nachádza aj vstup do Slavošovského tunela.
 
Cyklochodník sa pri tuneli napája na trasu vedúcu z Banskobystrického kraja, rovnako sa na trasu zo susedného kraja napája v Ochtinej. Tým je poskytnutá možnosť cyklistom z banskobystrickej župy navštíviť pamiatky v Košickom kraji. Cyklochodník tiež dáva alternatívu k automobilovej preprave, pretože v Ochtinej pri cyklotrase je miesto aj pre parkovanie áut. 
(8:48, KOCR) 
Diskusia
Pridať komentár