VIDEO | NsP svätého Jakuba usporiadala výročnú konferenciu v Bardejovských Kúpeľoch

1824x
30. Jún 2022
Počas výročnej schôdze hodnotili uplynulý rok
Pozrite si našu videoreportáž
 
V Bardejovských Kúpeľoch v hoteli Alexander sa uskutočnila výročná konferencia Nemocnice s Poliklinikou svätého Jakuba v Bardejove, ktorej cieľom bolo komplexné zhodnotenie uplynulého roka. Vedenie nemocnice zhodnotilo uplynulý pandemický rok, ktorý bol pre všetky oddelenia a zamestnancov náročný.
 
„Museli sme efektívne využívať finančné prostriedky, pretože covid bol extrémne náročný na náklady. Napríklad náklady na odpady nám vzrástli desaťnásobne. Na druhej strane výsledok hospodárenia bol veľmi priaznivý a za minulý rok sme vykázali mierny plusový hospodársky výsledok 17 000 eur, čo hodnotíme pozitívne, pretože mnohé nemocnice boli v hlbokých stratách,“ uviedol Marián Petko, riaditeľ NsP sv. Jakuba v Bardejove.
 
 
„My konkrétne sme v roku 2021 mali hospitalizovaných 863 pacientov, z toho 214 úmrtí. Mali sme reprofilizované lôžka na každom oddelení okrem psychiatrie a rehabilitácie. Na rehabilitácii bola určitý čas úplne pozastavená činnosť. Na psychiatrii sme nemohli prijímať covidových pacientov, ale na všetkých ostatných oddeleniach boli vyčlenené lôžka pre covidových pacientov,“ ozrejmila Helena Leščišinová, námestníčka pre zdravotnú starostlivosť.
 
Pre všetky nemocnice na Slovensku je momentálne kľúčové, kam budú zaradené v novej stratifikácii nemocníc. Bardejovská nemocnica už dnes vie, kam bude patriť.
 
 Pre nemocnicu bolo najťažšie obdobie pandémie
 
„My už dnes vieme, že budeme akútna regionálna nemocnica druhého typu so spádovou oblasťou zhruba sto až dvestotisíc obyvateľov. To znamená, že prispôsobíme tomu aj chod nemocnice. Prihlásili sme sa aj do plánu obnovy, no uvidíme či uspejeme, pretože toto by malo obrovský vplyv na zvyšovanie komfortu pre pacientov, a zároveň aj zvýšenie efektivity poskytovania zdravotnej starostlivosti,“ informoval Marián Petko, riaditeľ NsP sv. Jakuba v Bardejove.
 
Nemocnica vlani otvorila nové oddelenia, ktoré dnes slúžia pacientom i zdravotníkom.
 
 
 Pozrite si naše reklamné video
 
„V septembri sme otvorili urgentný príjem a s tým aj ďalšie nové prevádzky a oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny a dnes môžem povedať, že sú už plne v prevádzke a ukázali svoje opodstatnenie,“ doplnil Marián Petko, riaditeľ NsP sv. Jakuba v Bardejove.
 
Vedenie sa v závere poďakovalo všetkým zamestnancom nemocnice.
 
„Chcem sa poďakovať všetkým zamestnancom za také ťažké obdobie a ja dúfam, že COVID sa už nebude opakovať, pretože v takej forme ako je teraz je situácia neporovnateľne lepšia aj čo sa týka hospitalizácií i operácii. Mám pocit, že musíme dobiehať tie dva roky, ktoré sme museli žiť s COVIDOM," poďakoval riaditeľ nemocnice.
(10:34, red)
Diskusia
Pridať komentár