VIDEO | V Bardejovských Kúpeľoch otvorili kúpeľnú sezónu požehnaním minerálnych prameňov

1743x
29. Jún 2022
Kúpeľnú sezónu odštartovali posvätením prameňov
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Liečivé pramene v Bardejovských Kúpeľoch požehnali zástupcovia štyroch cirkví, a to rímskokatolíckej, gréckokatolíckej, pravoslávnej i evanjelickej. Posvätením prameňov tak otvorili kúpeľnú sezónu 2022.
 
„Do Kúpeľov chodia ľudia liečiť svoj zdravotný stav a je úplne jedno akého sú vierovyznania, a preto sme prišli s myšlienkou, že ak požehnáme tieto naše minerálne pramene každou cirkvou, tak veríme, že ten efekt bude ešte výraznejší a že ľudia budú odchádzať ešte zdravší, takže sme tomu dodali taký duchovný charakter,“ ozrejmil Pavol Menšík, generálny riaditeľ Bardejovských Kúpeľov.
 
Posvätenie liečivých prameňov prebiehalo za prítomnosti rôznych modlitieb i žalmových spevov.
 
 Posvätenie prameňov 2022
 
„Tieto slávnostné chvíle prežívame ako také vyjadrenie vďaky voči Pánu Bohu za to, že nám to dáva a tiež takej pokornej prosby, aby sa o to Pán Boh staral a prirodzene sa musíme aj my k tomu pridať, aby sme to Božie požehnanie zveľadili,“ uviedol Ján Velebír, zborový farár evanjelickej cirkvi.
 
„Radi sa stretávame aj my duchovní z iných cirkví, keďže sa môžeme spolu stretnúť a takto nejak vytvoriť nejaké spoločenstvo a verím, že vždycky si všetci uvedomujeme aké dary dostávame od Pána Boha, samozrejme sú to aj tieto pramene, kde ľudia nielen že uzdravujú dušu, ale aj svoje telá,“ poznamenal Florián Potočňák, farár gréckokatolíckej farnosti na Vinbargu.
 
 
Tradíciu požehnania prameňov neporušili ani počas pandémie.
 
„Minulý rok sme tu mali presný počet klientov. Na základe protipandemických opatrení sme museli robiť záznamy, kto tu bol a koľko ľudí sa tu nachádzalo,“ podotkol Pavol Menšík, generálny riaditeľ Bardejovských Kúpeľov.
 
Slávnostného otvorenia kúpeľnej sezóny sa zúčastnili zástupcovia akciovej spoločnosti Bardejovské kúpele, kúpeľní hostia i verejnosť.
 
„Tie staré zvyky sa teraz znovu vracajú, aj keď tí mladí tak neveria, ale je to dobré, pretože medzi zemou a nebom niekto spravuje, a to si musí každý uvedomiť, že je to Božia moc a sila,“ odpovedala účastníčka slávnosti.
 
Takéto tradičné slávnosti lákajú k návšteve Bardejovských Kúpeľov, o ktoré je tento rok veľký záujem.
(15:06, red)
Diskusia
Pridať komentár