Pilotný projekt LAB IT Creativity priniesol unikátne IT riešenia gymnazistov

851x
29. Jún 2022
Pilotný projekt LAB IT Creativity priniesol unikátne IT riešenia gymnazistov
 Gymnazisti vytvorili spolu 12 projektov
 
Študenti zo škôl Košického samosprávneho kraja v spolupráci s IT firmami a TUKE vytvorili 12 projektov, ktoré spájajú informačné technológie a kreativitu.
 
Stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja sa v školskom roku 2021/2022 zapojili do unikátneho projektu LAB IT Creativity. Zameraný bol na informačné technológie a inovatívne technologické riešenia, ktoré žiaci vytvorili v spolupráci s IT spoločnosťami. Do pilotného konceptu, ktorý vznikol vďaka iniciatíve Košického samosprávneho kraja a Košice IT Valley, sa zapojilo päť župných gymnázií.
 
 Do projektu sa zapojilo dokopy 100 gymnazistov
 
„Informačné technológie a IT spoločnosti sú už roky späté s Košickým krajom a sú najväčšími zamestnávateľmi v kraji. Projekt LAB IT Creativity unikátnym spôsobom prepojil gymnáziá, ktoré sú v pôsobnosti kraja, s IT spoločnosťami, z čoho vznikli viaceré kvalitné nápady a smart riešenia. Do projektu sa zapojilo dokopy 100 gymnazistov župných stredných škôl, ktorí vytvorili 12 inovatívnych riešení, aplikácií či webových stránok. Všetky tieto riešenia sú využiteľné v bežnom živote, či už ide o projekt zameraný na monitorovanie kvality ovzdušia, správu skladu školských učebníc či vytvorenie virtuálneho prostredia v škole. Pevne verím, že projekt bude mať pokračovanie aj do budúcna,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
 K projektom sa tiež pripojilo približne 150 vysokoškolákov
 
V úvodnej fáze vytvorili gymnáziá dvojice s piatimi partnerskými IT firmami, počas ktorej pracovali pod dohľadom skúsených odborníkov priamo z praxe. V marci sa projekt dostal do druhej fázy, v ktorej sa pripojilo približne 150 vysokoškolákov informatických odborov Technickej univerzity Košice.
 
Tí pomáhali gymnazistom pri ďalšom napredovaní. Vďaka spoločnosti Siemens Healthineers, ktorá študentov oboznámila s metódou agilnej metódy riadenia projektov SCRUM, pracovali študenti efektívnejšie.
 
 
„Budovať zdravý vzťah k technológiám a zručnosti, ktoré sú s nimi späté, bolo cieľom tohto spoločného projektu s Košickým samosprávnym krajom. Vnímame, že počítačová a digitálna gramotnosť sa stáva nevyhnutným predpokladom uplatnenia sa na trhu práce a táto potreba sa bude len zväčšovať. V roku 2030 budú mať IT firmy na východnom Slovensku o 30 % zamestnancov viac ako v súčasnosti. Týmto projektom sme chceli zároveň podporiť aj kreatívnosť študentov a dať priestor ich nápadom, keďže mohli tvoriť vlastné digitálne produkty a spolupracovať pritom s najlepšími odborníkmi z praxe. Unikátnosťou projektu je zapojenie 150 študentov z Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach, ktorí sa stali mentormi pre študentov gymnázií. V hĺbke duše veríme, že niektorých nadchneme aj na dráhu učiteľov informatiky,“ uviedla výkonná riaditeľka Košice IT Valley Miriama Hučková.
 
 Gymnazisti zo Šrobárovej v Košiciach zase zdigitalizovali údaje hospitalizovaných pacientov
 
Projekt LAB IT Creativity vyvrcholil 28. júna prezentáciou finálnych produktov, na ktorých študenti počas školského roka pracovali. Medzi inými aj aplikácia s názvom Projekt 100 od gymnazistov Pavla Horova v Michalovciach v spolupráci s FPT Slovakia, ktorá vizualizuje priestory školy prostredníctvom dronov, laserových meračov a virtuálnej reality. Gymnazisti zo Šrobárovej v Košiciach zase zdigitalizovali údaje hospitalizovaných pacientov, vďaka čomu je možné jednoduchším spôsobom merať elementárne dáta ľudského tela.
 
 
Študenti z Gymnázia P. J. Šafárika v Rožňave chovajú užovku v inteligentnom teráriu, ktorého autonómny systém udržiava vhodné prostredie aj v priestore školskej triedy. V každej zo zapojených škôl vzniklo kreatívne IT laboratórium. Práve v ňom vytvárali žiaci svoje projekty. Ide o najmodernejšie laboratóriá na Slovensku, ktoré skvalitňujú výchovno-vzdelávací proces zavedením najmodernejších digitálnych prostriedkov.
 
Laboratórium každého gymnázia má rôzne vybavenie podľa vlastných potrieb a zamerania, ktoré chcú na škole rozvíjať. Hlavným cieľom projektu LAB IT Creativity je nadchnúť stredoškolákov pre informačné technológie, poskytnúť im užitočné praktické zručnosti, prehĺbiť ich programátorské vedomosti, prepojiť kreatívne a kritické zmýšľanie a napomôcť tak rozvoju gymnázií.
(13:43, Anna Terezková) 
 
Diskusia
Pridať komentár