VIDEO | Vo Sveržove sa uskutočnil 10. ročník národnej a duchovnej piesne a 15. ročník folklórnych slávností

1090x
28. Jún 2022
Vo Sveržove sa uskutočnil 10. ročník národnej a duchovnej piesne a 15. ročník folklórnych slávností
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Vo Sveržove sa uskutočnil jubilejný desiaty ročník národnej a duchovnej piesne a zároveň pätnásty ročník Hornotoplianských regionálnych folklórnych slávností. V miestnom amfiteátri sa predstavili viaceré skupiny i sóloví speváci, nechýbalo ani vystúpenie detí z komunitného centra, zo základnej školy, kresťanská hudobná skupina či spevokol Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania. Obec zároveň ocenila takmer päťdesiatich ľudí, ktorí pomáhali pri covide v uplynulých dvoch rokoch.
 
„Okrem vystúpenia si mohli pochutiť na pečenej klobáse, čapovanej kofole a piva. Mohli si zakúpiť na pamiatku nejaké perníčky a drobnosti, no a v stánku sa predáva muzika a nejaké srdiečka,“ uviedol Pavol Ceľuch, starosta obce Sveržov.
 
 Vystúpenie folkloristov
 
Návštevníci zároveň mohli zhliadnuť nádherné kroje, ktoré mali účinkujúci oblečené.
 
„Či naši folkloristi, či deti, ktoré tu pobehujú v krojoch, deti základnej školy tak isto vystúpili so svojim pásmom. Mali sme možnosť vidieť takú prvotinu spievať malého Jurka Beňu, ktorý prvýkrát vystupoval a je také živé striebro,“ opísal starosta obce.
 
Okrem skvelej hudby sa mohli diváci pokochať pestrými krojmi, ktoré sú typické pre daný región.
 
 Predstavila sa aj heligonkárka z Bardejova
 
„Tí ľudia, ktorí si v minulosti zdobili tie kroje tak si ich zdobili tak, že tam bola bohatosť toho gazdu nejak ukázaná cez ten kroj. Či to už boli košele, nohavice, či to boli u žien bolerká, sukne, fartuchy a všetko možné. Sú nádherne zdobené a vyšívané. Myslím, že na toto každé oko zakukne,“ ozrejmil starosta obce.
 
V bohatom programe tiež vystúpili muži z folklórnej skupiny Matičiar, skupina Torička z Abrahámoviec, súbor Čerhovčan či heligonkárka Monika Soroková z Bardejova.
(10:35, red)
Diskusia
Pridať komentár