VIDEO | Vo Svidníku prezentovali prvú pomoc prostredníctvom virtuálnej reality

1283x
27. Jún 2022
Vo Svidníku prezentovali prvú pomoc prostredníctvom virtuálnej reality
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Pri príležitosti svetového dňa darcov krvi sa na pešej zóne vo Svidníku uskutočnil Lampiónový sprievod spojený s bubnovou šou, ukážkami prvej pomoci a diskotékou pre najmenších. Organizátorom podujatia bol svidnícky územný spolok Slovenského červeného kríža v spolupráci s Mestom Svidník.
 
„Ďakujeme darcom krvi, ktorí dávajú kúsok zo seba pre tých ľudí, ktorí to potrebujú a v rámci toho tu prezentujeme prvú pomoc virtuálnou realitou,“ uviedol Slavomír Sakalik, riaditeľ SČK ÚzS Svidník. 
 
 
„Veľa detí teraz žije v modernej dobe, takže ovládajú tie počítače i mobily a takouto formou sme ich chceli priviesť k tomu, aby poskytovali prvú pomoc. Tento projekt je novinkou na Slovensku. Takouto inovatívnou formou chceme, aby deti poskytovali prvú pomoc, lebo je dôležitá. Deti si nasadia okuliare a na rukách majú joystick a s ním sa prevedú do tej virtuálnej reality. Tam je taký paramedikus, ktorý im povie ako správne postupovať pri prvej pomoci. Ak dieťa poskytne tú prvú pomoc zle alebo nevie ako, tak ten paramedikus, ktorý je v tej virtuálnej realite im povie ako správne a nasmeruje ich krok po kroku ako poskytnúť tú prvú pomoc,“ ozrejmila Bibiána Maliňáková, lektorka kurzov prvej pomoci.
 
 Prvú pomoc si vyskúšali cez virtuálnu realitu
 
Malí Svidníčania mali tiež možnosť vyskúšať si poskytovanie prvej pomoci na figurínach v doprovode lektoriek z červeného kríža.
 
„Takže polož si ruky, daj si ich tu a ideme jeden, dva, tri, štyri, päť, šesť, sedem a teraz mu zakloníš hlavu, zapcháš nos a dvakrát mu fúkneš do úst, ale to robíme iba vtedy ak toho človeka poznáme a vieme, že nemá žiadne choroby alebo niečo iné,“ ukázala Sofia Jakubová, členka SČK. 
 
„Keď mu tlačíš a pumpuješ na brucho, tak mu tým robíš dobre, pretože do neho dávaš vzduch,“ odpovedal návštevník podujatia.
 
„Naučila som sa masáž srdca a ako dávať ľuďom vzduch,“ povedala návštevníčka podujatia.
 
 
 Súčasťou bol aj bubnový sprievod
 
„Ukazovali sme im základy toho ako to robiť, ako ukladať ruky, kde ukladať ruky, koľkokrát dýchať a koľkokrát stláčať a v akej intenzite. Taktiež sme im ukazovali ako sa zachovať, keď nájdu niekoho v bezvedomí,“ opísala Sofia Jakubová, členka SČK.
 
A čo je najdôležitejšie, keď nájdeme človeka v bezvedomí?
 
„Najprv sa uistiť, že je v bezvedomí nejakým zatrasením alebo pokrikom na daného človeka a zistiť či dýcha. Ak nedýcha, tak automaticky začínať prvú pomoc, a zároveň sa snažiť dovolať na 112 alebo 155. Ak zistíme, že dýcha, ale je v bezvedomí, tak tiež zavolať na 112 alebo 155, ale stále zachovať chladnú hlavu a neplašiť sa,“ dodala Sofia Jakubová, členka SČK.
 
 Lampiónový sprievod
 
Celé podujatie sa páčilo deťom i dospelých a práve najmenší mali z programu najväčšiu radosť.
 
„Páči sa mi to tu. Tie bubliny sú dobré,“ uviedol mladší účastník podujatia.
 
„Som prišiel na tie lampióny a je tu veľa zábavy. Najviac ma bavilo, že sa tu dá veľa hrať, že je tu hudba a tanec,“ zhodnotil mladší návštevník podujatia.
 
Najbližšie sa vo Svidníku uskutoční podobné podujatie 24. júla, ukážky prvej pomoci budú netradičné a návštevníci budú môcť zhliadnuť komplexnú záchranu so všetkým, čo k tomu patrí.
(16:37, red)
Diskusia
Pridať komentár