Horúčava, nesústredenosť a alkohol za volantom. Aj toto je výsledok jazdy na cestách

1180x
27. Jún 2022
Za 25 týždňov prišlo o život 22 osôb
 
Naposledy zahynul pri nehode 31-ročný motocyklista 
 
Po sobotnej noci, kedy v košickej nemocnici svojim zraneniam podľahol 31-ročný motocyklista, polícia eviduje do konca 25. týždňa 2022 spolu 22 osôb, ktoré prišli o život na cestách Košického kraja. Oproti rovnakému obdobiu roku 2021 toto číslo narástlo o 9 ľudských životov, ktoré už navždy ostanú iba v spomienkach blízkych.  
 
Keďže niet dňa, aby policajti na cestách neodhalili vodičov, ktorí si za volant sadnú pod vplyvom alkoholu, počas zvýšeného dohľadu budeme vykonávať aj kontroly so zameraním na dodržiavanie zákazu požívania alkoholických nápojov. Robíme to preto, aby sme na cestách ochránili čo najviac ľudských životov.  
 
Polícia vyvíja maximálne úsilie, spätná väzba však musí prichádzať aj od účastníkov cestnej premávky. Bohužiaľ, táto spätná väzba však nemôže vyzerať ako situácia na cestách v uplynulom, 25. týždni 2022.  
 
51 vodičov bolo natoľko nedisciplinovaných a neohľaduplných voči ostatným, že si za volant auta sadli pod vplyvom alkoholu. 11 z nich „nafúkali“ viac ako 1 promile.  
 
Šoférovali s dvomi promile 
 
Takým bol aj 30-ročný Rastislav, ktorý bol „pod parou“ hneď v sobotu (25.6.) ráno. Možno si bol toho veľmi dobre vedomý, pretože hneď, ako v obci Kaluža (okr. Michalovce) uvidel policajtov, auto zn. Ford Mondeo otočil a snažil sa kontrole vyhnúť. Tento jeho pokus bol však márny, policajti ho aj tak zastavili a podrobili kontrole, ktorá potvrdila to, čo Rastislav veľmi dobre vedel – 0,95 mg/l alkoholu v dychu (1,98 promile).   
 
Po Margecanoch (okr. Spišská Nová Ves) šoféroval Nissan Qashqai 52-ročný Tibor. Pred miestnym tunelom sa však taktiež nevyhol policajnej kontrole, ktorá ukázala hodnotu alkoholu v jeho dychu v množstve 1,07 mg/l alkoholu v dychu (2,23 promile). 
 
V nedeľu (26.6.) ráno si možno „pohárik na odvahu“ dal k raňajkám 51-ročný František a potom si sadol za volant Škody Felície. Na križovatke ciest vedúcich od Kráľovského Chlmca a Veľkých Kapušian mu však do cesty „prišli“ policajti a František už 0,98 mg/l alkoholu v dychu (2,04 promile) zatĺcť nedokázal.  
 
Aj tieto čísla sú výsledkom toho, koľko ľudí zbytočne hazarduje nielen so svojim životom, ale riskuje aj život iných účastníkov cestnej premávky. V tomto prípade obišli „iba“ s obvinením z trestného činu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, stret s takýmto vodičom však mohol mať ďaleko horšie následky.  
 
Polícia prijala rad opatrení 
 
Aj preto z dôvodu pretrvávajúcej nepriaznivej situácie na cestách, zvýšeného počtu dopravných nehôd a ich následkov, už polícia prijala rad opatrení s cieľom eliminovať, resp. znížiť počet dopravných nehôd a ich následkov. A naozaj, stretnete nás na „každom rohu“, pretože bezpečnosť Vás, občanov, je pre nás prvoradá. Preto si posvietime na spôsob jazdy vodičov, dodržiavanie povinností jednotlivých účastníkov cestnej premávky voči sebe navzájom, nevynecháme ani železničné priecestia.  
 
 
Zvýšili sme dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, zvýšenú pozornosť venujeme miestam, kde v minulosti došlo k vážnym dopravným nehodám s tragickými následkami lebo ťažkými zraneniami.  
 
My robíme maximum, ale k opatrnosti musia svojou trochou prispieť aj samotní účastníci cestnej premávky. Zvýšená opatrnosť, ohľaduplnosť a maximálna sústredenosť by nemali na cestách chýbať nielen v týchto dňoch, ale počas celého roka. Ak si sadnete za volant svojho auta, zbystrite pozornosť, venujte sa poriadne vedeniu vozidlu a sledujte situáciu v cestnej premávke, nerozptyľujte sa telefonovaním, a dôsledne sledujte situáciu a dopravné značenie okolo seba, nespoliehajte sa na to, že ste týmto úsekom prešli už tisíckrát predtým.  
 
"Iba" pokrčené plechy 
 
Pravdepodobne nesústredenosť spôsobila v piatok (23.6.), našťastie, iba niekoľko pokrčených plechov. 21-ročný Martin podľa doterajších zistení v štvorramennej križovatke v katastri obce Sokoľany (okr. Košice okolie) nedal prednosť vozidlu zn. Seat Leon, a prednou časťou vozidla zn. VW Passat do neho narazil. Spolujazdkyňa z Leonu utrpela podľa predbežnej lekárskej správy ľahké zranenia, iné osoby sa nezranili, ani nebola u vodičov zistená prítomnosť alkoholu.  
 
Podľa doterajších zistení prednosť v jazde nedal ani 50-ročný vodič auta zn. Peugeot 307, ktorý vchádzal na jednu z michalovských ciest z vedľajšej cesty. Po hlavnej ceste v tom čase premával motocyklista, ktorý hoci začal pred zrážkou brzdiť, k zrážke napokon došlo a motorkár skončil na zemi. Z miesta dopravnej nehody ho odviezla sanitka a jeho zranenia si predbežne vyžiadajú viac ako 30-dňovú práceneschopnosť a liečenie. 
 
 
53-ročná vodička, ktorá viedla osobné motorové vozidlo zn. VW Polo v smere od Plešivca do Rožňavy si počas svojej jazdy nevšimla, že je predchádzaná vozidlom zn. Škoda Octavia, a začala odbočovací úkon. Po tom, čo Octavii narazila do predných dverí, Octavia dostala šmyk, narazila do zvodidiel, niekoľkokrát sa pretočila cez strechu a ostala stáť mimo cesty. 2 osoby zo Škody Octavia sa pri dopravnej nehode zranili ľahko, k iným zraneniam nedošlo. Alkohol u účastníkov zistený nebol.  
 
Takmer tragédiou sa v nedeľu (26.6.) v Michalovciach skončila zrážka osobného motorového vozidla zn. Škoda Octavia a cyklistu. Vodič Octavie pravdepodobne kvôli náhlej zdravotnej indispozícii prešiel s vozidlom z protismeru a tam sa čelne zrazil s cyklistom. Cyklistu si na mieste prevzali leteckí záchranári a podľa predbežného vyjadrenia lekárov sa zo zranení bude liečiť 3 mesiace. Vodič alkohol pred jazdou nepožil.  
 
Viete pri dopravnej nehode poskytnúť prvú pomoc?  
 
Hoci sú pri každej dopravnej nehode ihneď na mieste všetky záchranné zložky, aj napriek tomu je dôležité, aby si prvú pomoc v prípade potreby vedeli navzájom poskytnúť aj jej účastníci. 
 
Aj z tohto dôvodu bude od dnes, 27. 06. 2022 až do 1. júla 2022 na území celého Slovenska, a teda aj na cestách Košického kraja, prebiehať dopravno-preventívna akcia s názvom „Záchranár“, kde budú policajti v spolupráci s pracovníkmi Slovenského Červeného kríža preverovať úroveň vedomostí vodičov z poskytovania prvej pomoci a zároveň zvyšovať ich povedomie o nevyhnutnosti jej ovládania.  
 
Na cestách Košického kraja ich môžete stretnúť:
27. júna 2022 v čase od 9.00 do 12.00 h – pri OC Hornbach, Košice
28. júna 2022 v čase od 8.00 do 12.00 h – cesta I/16, odpočívadlo Drienovec 
                                                                   cesta I/19 Dargovský priesmyk
28. júna 2022 v čase od 8.00 do 09.30 h – Radlinského ulica, Spišská Nová Ves
28. júna 2022 v čase od 9.45 do 11.00 h – cesta II/536 Embraco parkovisko
29. júna 2022 v čase od 8.00 do 11.00 h – Zemplínska Šírava – časť Biela Hora
29. júna 2022 v čase od 8.00 do 11.00 h – Cukrovarská ulica, Trebišov
1. júla 2022 v čase od 8.00 do 11.00 h – Watsonova ulica - Prešovská cesta (zjazd Hlinkova)
(10:43, krpzke)
Diskusia
Pridať komentár