VIDEO | Zdravotné stredisko v Zborove skrášľuje bioklimatická záhradka

1951x
23. Jún 2022
Záhradku otvorili prestrihnutím motýlej stuhy a polievaním
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Pri Zdravotnom stredisku v Zborove slávnostne otvorili bioklimatickú záhradku, ktorej vznik podporila spoločnosť Dedoles v projekte Klíma nás spája. Ten realizuje Centrum environmentálnej a etickej výchovy Živica. Záhradku vysadili dobrovoľníci z obecného úradu s pomocou terénnych pracovníkov i terénneho podniku ZBOR – STAV.
 
„Vysadili sme tu rastliny také, aby boli jednak medonosné, aby neboli jedovaté, čiže mnohé z nich budú aj jedlé, aby priťahovali alebo lákali opeľovače. Jednak aby tvorili nejaký taký biotop nielen pre hmyz, ale možno aj pre malé živočíchy, aby sa tu vytvoril taký príjemný biotop na k refugiu pre malé a drobné zvieratá,“ ozrejmila Edita Maxinová, projektová manažérka obce Zborov.
 
Biozáhradka pri Zdravotnom stredisku v Zborove 
 
Bioklimatickú záhradku oficiálne otvoril starosta obce, ktorý prestrihol motýliu pásku a symbolicky polial rastliny.
 
„Má slúžiť na to, aby sa tu lepšie žilo ľuďom, teda aby sa znížila prašnosť, zlepšila vlhkosť prostredia, aby tu bolo zelenšie aj ten optický efekt, aby tu bolo krajšie, a aby sa tu ľudia cítili lepšie,“ ozrejmil Ján Šurkala, starosta obce Zborov.
 
Organizáciu Živica zaujalo, že sa záhrada nachádza na frekventovanom mieste a obec Zborov vybrala zo 70-tich projektov.
 
Oficiálne otvorenie biozáhradky 

„Vybrali sme desať projektov, ktoré podporíme a Zborov nás zaujal tou myšlienkou, že spája jednak dopady na zmiernenie klímy, a zároveň je to vlastne prospešné aj pre ľudí, ktorí navštevujú toto zdravotné stredisko, tým pádom im to spríjemňuje vstup do tohto strediska,“ uviedol Peter Svitek z organizácie Živica.

Biozáhradka sa čoskoro rozkvitne a ponúkne tak vhodné prostredie opeľovačom i drobným živočíchom.
(8:07, red)
Diskusia
Pridať komentár