VIDEO | Michal Šimečka navštívil Spojenú školu Juraja Henischa v Bardejove

1451x
22. Jún 2022
Michal Šimečka navštívil Spojenú školu Juraja Henischa v Bardejove
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Podpredseda Európskeho parlamentu Michal Šimečka v závere týždňa navštívil študentov Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove, s ktorými sa stretol na prednáške o zelených technológiách, ekológii a inováciách. Zároveň sa oboznámil so školou, ktorá je úspešná na domácej i medzinárodnej scéne.
 
„Tie zelené riešenia, dekarbonizácia ekonomiky je práve to, čo dnes púta najväčšiu pozornosť politikov, firiem, vedcov a malo by aj našich žiakov i Slovensko. To, či budeme mať ľudí schopných vyvíjať a pracovať na zelených technológiách bude rozhodovať o tom, či bude Slovensko do budúcna úspešné,“ uviedol Michal Šimečka, podpredseda Európskeho parlamentu.
 
„Začali sme s implementáciou environmentálnej výchovy do vzdelávania. Chceme zaviesť do vzdelávania nový odbor Technik energeticky zariadených budov a chceme sa vlastne pripraviť na to najbližšie obdobie, v ktorom bude energetika hrať veľmi výraznú úlohu,“ ozrejmil Peter Dulenčin, riaditeľ Spojenej školy Juraja Henischa.
 
Rozhovor so Šimečkom
 
Projektov, ktoré škola vyvíja a rozvíja je veľmi veľa, a tak sa už teraz pripravuje na všetko, čo bude o niekoľko rokov samozrejmosťou.
 
„Mne sa napríklad páči aj tá kombinácia, ktorá tu v tejto škole už dlhodobo je, teda aj gymnázia aj tých technických smerov odbornej školy. Práve podľa mňa aj tie synergie a tie kontakty medzi študentmi a študentkami tých odborov sú niečím, čo ich samotných aj v budúcej kariére posúva dopredu,“ dodal Šimečka.
 
Študenti si stretnutie s Michalom Šimečkom pochvaľovali a vypočuli si zaujímavé názory a odporúčania, na ktorých môžu stavať svoju budúcnosť.
 
 
„Bol to veľký prínos dostať takúto osobnosť, ktorá im priniesla informácie a sériu prednášok k aktuálnym témam, takže študenti boli veľmi milo prekvapení,“ zhodnotil Dulenčin.
 
„Majú obrovské šťastie, že už v tomto veku majú možnosť počúvať takéto prednášky a zúčastniť sa aj na tom praktickom hľadaní tých riešení na tom Hekatone. To je práve v oblasti, ktorá bude dominovať svetovej ekonomike, vede aj biznisu aj na Slovensku aj v Európe,“ ozrejmil Šimečka.
 
Študenti gymnázia a Strednej odbornej školy polytechnickej budú naďalej pokračovať v mnohých projektoch a diskusiách o uhlíkovej neutralite, o ktorej informoval aj podpredseda Európskeho parlamentu.
(16:49, red)
Diskusia
Pridať komentár