III. Slovensko-poľské fórum o spolupráci a spoločných projektoch

780x
21. Jún 2022
PSK hostil významných aktérov rozvoja pohraničia
 Cieľom bolo posilniť susedské vzťahy
 
Prešovský samosprávny kraj v spolupráci s Nadáciou Inštitút východných štúdií vo Varšave a partnermi zorganizoval v Bardejovských Kúpeľoch III. Slovensko-poľské fórum. Cieľom podujatia bolo posilniť dobré susedské vzťahy oboch krajín na regionálnej i národnej úrovni a prediskutovať spoločné aktivity v nadchádzajúcich rokoch.
 
Prešovská krajská samospráva sa venovala spolu s významnými predstaviteľmi zo Slovenska a Poľska hodnoteniu cezhraničnej spolupráce, jej výsledkov i víziám do budúcna najmä v kontexte pomoci európskych finančných nástrojov a ich perspektívy. Odbornou platformou bol v poradí už III. ročník Slovensko – poľského fóra, ktorý sa uskutočnil v priestoroch hotela Alexander v Bardejovských Kúpeľoch, s cieľom posilnenia vzájomnej spolupráce v hospodárskej, spoločenskej, kultúrnej a politickej rovine.
 
 Fórum sa uskutočnilo v priestoroch hotela Alexander
 
„Fórum je priestorom na to, aby sme ukázali konkrétne výsledky dobre fungujúceho susedstva s Poľskom a naštartovali ešte presnejšiu a adresnejšiu pomoc našim prihraničným regiónom. Len predchádzajúce programové obdobie v rámci Interreg na naše územie prinieslo približne 50 miliónov do rôznych oblastí. Najviac sme čerpali v oblasti dopravnej infraštruktúry, kde kraj vybudoval cesty v dĺžke zhruba 78 km za takmer 20 miliónov eur. Sú to naozaj významné projekty, aj v oblasti cestovného ruchu, vzdelávania, obnovy kultúrneho a prírodného dedičstva, ktoré zveľadili a zatraktívnili regióny,“ povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milana Majerský. Ten zároveň zdôraznil význam a dôležitosť novej finančnej perspektívy, ktorá bude pokračovať a naďalej zveľaďovať slovensko-poľské pohraničie.
 
 Fóra sa zúčastnilo 250 aktérov
 
Dvojdňového podujatia, ktorého hlavným motívom bola „Spolupráca – kľúč k dobrému susedstvu a prosperujúcej budúcnosti“, sa zúčastnilo približne 250 aktérov. Jeho obsah svojimi vystúpeniami naplnili viacerí hostia - poslanci národnej úrovne oboch krajín, zástupcovia veľvyslanectiev a diplomatických zborov, štátni tajomníci rezortov, lídri samospráv, zástupcovia podnikateľského sektora, vedecko-výskumnej a akademickej obce i mimovládnych organizácií. Fóra sa zúčastnili i významní predstavitelia Sejmu Poľskej republiky, ako i partnerského regiónu PSK z Podkarpatského vojvodstva.
 
 Konferencia pozostávala zo štyroch diskusií
 
„So slovenskými regiónmi máme veľa rozvinutých vzťahov, projektov a aktivít a toto všetko sa deje v posledných rokoch. Teraz ich musíme znova aktivovať. Takéto aktivity si však vyžadujú prostriedky vrátane prostriedkov z Európskej únie. Myslím si, že program Poľsko-Slovensko, ktorý nás spája a umožňuje nám túto spoluprácu realizovať, bude mať ešte väčší vplyv na naše vzťahy pri novom rozdeľovaní európskych fondov,“ zvýraznil maršálek Podkarpatského vojvodstva Wladyslav Ortyl.
 
Spoluprácu Slovenska a Poľska zhodnotil ako vysoko prínosnú aj v kontexte aktuálnej politickej situácie maršálek Sejmu PR a predseda Výboru pre zahraničné veci Marek Kuchciński.
 
 Prezentovali sa činnosti cezhraničných partnerov
 
„Veľmi rád prichádzam na tento typ stretnutí, lebo to považujem za významný zdroj výmeny skúseností a dobrých námetov pre budovanie dobrých vzťahov. Ako sa ukazuje, ich význam je ešte dôležitejší v rámci bezpečnosti a obrany, a to aj z pohľadu podpory Slovenska a Poľska smerom k Ukrajine,“ uviedol M. Kuchciński.
 
Samotná konferencia pozostávala zo štyroch panelových diskusií. Prvá priblížia efekty a priority cezhraničnej slovensko-poľskej spolupráce, v druhej spoločné nové výzvy, ako aj pomoc a solidaritu Európy v kontexte konfliktu na Ukrajine. Tretia panelová časť sa zameria na posilnenie dopravnej infraštruktúry v pohraničí a záverečná štvrtá na perspektívy rozvoja hospodárskych vzťahov na poľskej a slovenskej strane hranice.
 
 PSK pripravil už tretí ročník tejto konferencie
 
Sprievodnou súčasťou fóra bola prezentácia činnosti cezhraničných partnerov, B2B rokovania a networking viacerých zúčastnených subjektov.
 
V poradí už tretie pokračovanie Slovensko-poľské fóra pripravil Prešovský samosprávny kraj v súčinnosti s Nadáciou Inštitút východných štúdií vo Varšave. Podujatie podporili Podkarpatské vojvodstvo, inštitúcie programu cezhraničnej spolupráce INTERREG Poľsko – Slovensko a Regionálne poradenské a informačné centrum, Prešov.
 
Iniciatíva k jeho pravidelnému organizovaniu vzišla v septembri 2018 počas Ekonomického fóra v Krynici-Zdroj. Po dvoch úspešných ročníkoch v Jasionke pri Rzeszowe sa podujatie konalo na slovenskej strane po prvýkrát.
(15:19, Daša Jeleňová)
Diskusia
Pridať komentár