V Košickom kraji sa stále nachádza 40 obcí bez napojenia na verejný vodovod a až 66 percent obcí nemá dobudovanú kanalizáciu

777x
20. Jún 2022
Kraj chce pomôcť s dobudovaním vodovodov a kanalizácií v malých obciach
 KSK a VVS spojili sily
 
Košický samosprávny kraj (KSK) spojilo sily s Východoslovenskou vodárenskou spoločnosťou, a.s. (VVS). V utorok 3. mája podpísali Memorandum o spolupráci, ktorého cieľom je pomoc malým obciam s dobudovaním infraštruktúry vodovodov a kanalizácií.
 
„Na území kraja sa stále nachádza 40 obcí bez napojenia na verejný vodovod, najhoršie sú na tom okresy Košice-okolie a Gelnica. V prípade verejnej kanalizácie je situácia ešte horšia, bez dobudovanej kanalizácie je až 66 percent obcí. Pod priemerom kraja sa nachádzajú okresy Trebišov a Sobrance. Slovensko pritom malo záväzok voči Európskej únii dobudovať do roku 2014 kanalizácie v obciach nad 2 000 obyvateľov, tento záväzok však dodnes splnený nie je. Kraj síce nie je akcionárom vodárenských spoločností, ktoré pôsobia na našom území, no vzhľadom na to, že tento stav je dlhodobo neúnosný, rozhodli sme sa spojiť sily so silným partnerom a púšťame sa do spoločného projektu výstavby verejných vodovodov a kanalizácií,“ uviedol predseda Košického samosprávneho kraja Rastislav Trnka.
 
 
V rámci spolupráce by mal Košický samosprávny kraj poskytnúť personálne kapacity, s výstavbou verejných vodovodov a kanalizácií pomôžu zamestnanci Sociálneho podniku Košického samosprávneho kraja. Východoslovenská vodárenská spoločnosť by zase mala zabezpečiť materiálno-technické vybavenie a ťažké mechanizmy. Pridanou hodnotou tejto spolupráce tak má byť aj pomoc dlhodobo nezamestnaným, ktorých krajský sociálny podnik za týmto účelom zamestná.
 
„Východoslovenská vodárenská spoločnosť obhospodaruje 936 obcí vo východoslovenskom regióne, z toho niečo vyše 600 nemá kanalizáciu. Percentuálny podiel ľudí na Slovensku pripojených na kanalizáciu je najnižší v rámci celej Vyšehradskej štvorky. Hovoríme o probléme, ktorý vznikol v minulosti, no dodnes nie je vyriešený. Je to mravenčia práca, na ktorú treba získať množstvo finančných prostriedkov. Naša spoločnosť je pripravená spolupracovať a vítame túto iniciatívu zo strany Košického kraja,“ uviedol predseda dozornej rady VVS Stanislav Hreha.
 
 Rastislav Trnka
 
Mnohé obce, v ktorých chýba kanalizácia či pripojenie na verejný vodovod síce majú dlhodobo rozpracované projekty, dokonca majú vydané aj platné stavebné povolenie na ich výstavbu. Chýbajú im však dostatočné finančné prostriedky na ich realizáciu. Krajský systém pomoci by mal byť efektívnejší, obciam by sa tiež mali znížiť náklady potrebné na výstavbu tejto infraštruktúry.
 
Prvou obcou, v ktorej by sa mala dobudovať kanalizácia, je obec Ruskov v okrese Košice-okolie. Konkrétne, pribudnúť by tu malo chýbajúcich 600 metrov kanalizácie.
(14:50, Anna Terezková)
Diskusia
Pridať komentár