V bardejovskej knižnici sa uskutočnil literárny festival

1341x
17. Jún 2022
Literárny festival Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom
 Literárny festival 
 
V Okresnej knižnici Dávida Gutgesela, ktorá je v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja, sa uskutočnil 2. ročník literárneho festivalu Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom. Cieľom festivalu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia bolo sprostredkovať zážitok z čítania a ukázať, že v knihe môžeme vidieť aj čosi viac, napríklad priateľa a učiteľa zároveň.
 
Spoločné strávené chvíle s knihou prostredníctvom žánrovo rôznorodých podujatí sme odštartovali v stredu 8.6.2022, v deň najlepších priateľov. Festivalu sa zúčastnilo 12 hostí, ktorí sa na spoločných stretnutiach stretli s viac ako 500 detskými a dospelými návštevníkmi z Bardejova a okolia.
 
 
Slávnostným otvorením a jednotlivými podujatiami sprevádzal účastníkov moderátorskými vstupmi Peter Reviľák, moderátor a redaktor Bardejovskej televízie spolu s postavičkou hrošíka Maxa. K prítomným hosťom sa počas otvorenia prihovorila a privítala ich aj riaditeľka Okresnej knižnice Dávida Gutgesela Mgr. Iveta Michalková.
 
Trojdňový program otvorili herci divadla TUŠ Barbora Krajč Zamišková a Martin Kollár interaktívnou bábkovou inscenáciou na námet knihy Jána Uličianskeho s názvom Analfabeta Negramotná. Žiaci základných škôl boli priamo zapojení do deja s edukatívnym a dramatoterapeutickým zámerom.
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Počas festivalu vystúpili z kníh aj iné svetoznáme knižné postavy, medzi ktorými nechýbala legendárna Pippi Dlhá Pančucha v predstavení Dievčatko s obrovskou fantáziou. Deti sa nestretli len s knižnými postavami, ale aj so samotnými tvorcami kníh na zaujímavých besedách a to s Valentínom Šefčíkom, Gabrielou Futovou, Lenkou Šingovskou a Braňom Jobusom.
 
O svoje skúsenosti sa na tvorivých dielňach s deťmi podelila aj ilustrátorka kníh Katarína Ilkovičová, ktorá si zároveň s malými tvorcami vyrábala pestrofarebné rybky. V rámci festivalu sa uskutočnili aj tematické workshopy pre verejnosť. Bábkoherečka a pedagogička na Katedre bábkarskej tvorby VŠMU doc. Barbora Krajč Zamišková, ArtD. vysvetlila učiteľom a vychovávateľom ako inscenované čítanie založené na pútavom čítaní príbehu s použitím rekvizít a bábok, vtiahne deti do deja s cieľom podporiť u nich záujem o čítanie. Rodičia detí od najútlejšieho veku sa rozprávali na tému Míľniky malého čitateľa s Alžbetou Uríkovou z OZ Krajina čitateľov. Festivalový program uzatvorilo divadlo Babadlo, ktoré zabavilo rodiny s deťmi predstavením Ako psíček a mačička...
 
 
Súčasťou festivalu bola aj vernisáž výstavy Zaži s Gutgeselom, že kniha je skvelým priateľom, ktorá potrvá v knižnici do konca júna. Výstava predstavuje kresby žiakov Spojenej školy-špeciálnej základnej školy, Pod papierňou, ktoré boli pretavené do grafického obsahu grafickým štúdiom BRUT.TO zakladateľkami, ktorého sú Tereza Sejková a Zuzana Kutašová a použité na vytvorenie dizajnu plagátu literárneho festivalu.
 
Počas vernisáže si prítomní hostia vypočuli krátke ukážky z kníh autorov účinkujúcich na festivale, ktoré prečítala Mgr. Jana Pisarčíková, DiS.art. Program svojím hudobným vystúpením spestrili žiaci Cirkevnej ZUŠ sv. Jána Bosca v Bardejove. Festival sa síce skončil, ale Okresná knižnica Dávida Gutgesela má pripravené ďalšie zaujímavé podujatia na každý mesiac.
(11:32, Jana Lipková)
Diskusia
Pridať komentár