Slovenskí učitelia dnes štrajkujú na Námestí SNP v Bratislave

1253x
15. Jún 2022
Učitelia chcú o 10 percent vyššie platy 
 Štrajk učiteľov
 
Zvýšenie učiteľských platov dopadlo v rokovaniach neúspešne, a preto sa dnes učitelia z celého Slovenska rozhodli štrajkovať na bratislavskom Námestí SNP. 
 
Učitelia dnes vyšli do ulíc Bratislavy štrajkovať pre zvýšenie platu, ktorý príde už od júla, a to vo výške 3 percentá, no pri momentálnej inflácii, ktorá je vyše 12 percent to nebude stačiť. Reálny príjem by im v podstate klesol. Práve preto žiadajú o 10 percentné navýšenie.
 
 
Ak by dnešný štrajk nepomohol, v septembri by štrajk postihol aj školy. Pedagógom dvihli platy naposledy pred dvoma rokmi, no stále sú nízke. Učiteľ, ktorý začne učiť, nezarobí na Slovensku ani 1 000 eur mesačne. Plat začínajúceho učiteľa je 970 eur v hrubom.Školy zaznamenali väčší odliv pedagógov, ktorí na školách chýbajú. Tento rok chýba viac ako 1 000 pedagógov. 
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
O navýšení platov sa diskutuje už pár týždňov. Minister školstva Branislav Gröhling a minister financií Igor Matovič chcú vyriešiť otázku učiteľských platov, no k vzájomnej dohode zatiaľ nedošlo. 
 
Učitelia nemajú v pláne týmto protestom prestať. Hrozia tým, že v septembri môžu do väčších protestov zatiahnuť aj školy, ktoré by počas štrajku boli zatvorené.
(11:02, red) 
 
Diskusia
Pridať komentár