VIDEO | Svidník má (staro)novú tradíciu - stavanie mája na Rusaľa

1653x
10. Jún 2022
Stavanie mája až na Rusaľa
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Mesto Svidník má novú tradíciu. Je ňou stavanie mája. Nie však v prvý májový deň, ale až na Rusaľa.
 
„Rozhodli sme sa preto, lebo sme sa chceli vrátiť k tej tradícii. Chceli sme to vrátiť k tým koreňom,“ uviedol Miroslav Štoffa z Podduklianského osvetového strediska.
 
Na Turičnú nedeľu
 
„Verím, že vo Svidníku začíname novú tradíciu, a to je stavanie mája na Turičnú nedeľu,“ nadviazala Marcela Ivančová, primátorka mesta Svidník.
 
Ide o zvyk zo Zemplína či Šariša z obdobia ešte spred 2. svetovej vojny. Tradícia sa zmenila za bývalého režimu, kedy dostal prednosť sviatok práce a stavanie mája v prvý májový deň.
 
„My sme sa chceli toho roku k tomu vrátiť tým, že od dnešného dňa sa bude vo Svidníku stavať máj až na Rusaľa, nie na 1. Mája,“ pokračoval Štoffa.
 
Škola spevu
 
Novú tradíciu podporila v prvý júnový víkend aj škola spevu, ktorú v predvečer stavania mája viedli na svidníckom námestí členky Folklórneho súboru Makovica. Ľudí učili texty piesní z Kurova, Kyjova a Pichného, ktoré sa v danom období spievali.
 
„Učili sme sa rusadeľné piesne, alebo rusaľné piesne. Tu už je podľa obce, kde sa to ako vraví. Snažili sme sa priblížiť nášmu regiónu, avšak vybrali sme nakoniec zaujímavé piesne, ktoré sú melodické, ktoré môžu nadchnúť toho poslucháča a toho účinkujúceho tu na tej škole spevu,“ spresnila Mariana Vasilenková, vedúca speváckej zložky FS Makovica.
 
Marcela Ivančová: „Touto akciou sme chceli zniesť ten folklór z pódií a dostať ho medzi ľudí. Priamo na pešiu zónu, aby si tých folklóristov doslova mohli chytiť za ruku a po dlhom čase, po tej korone je jedna z ďalších akcií, ktoré v meste chceme robiť a cítime, že ľudia sa potrebujú dostať von, potrebujú si aj zaspievať.“
 
Vo Svidníku veria, že sa nová tradícia uchytí a stane sa tradičným štartom letných kultúrnych podujatí. „Oslava Rusaľa a stavanie mája je taký neoficiálny začiatok leta v meste. Dnes bol aj krásny letný deň, tak veríme, že celé leto sa vydarí tak ako toto celé podujatie,“ dodala na záver primátorka mesta.
(13:44, red)
Diskusia
Pridať komentár