Slovensko trápia povodne a búrky

969x
10. Jún 2022
Čo nás čaká v najbližších dňoch 
 Slovensko sužovali búrky 
 
Slovensko v posledných hodinách sužovali intenzívne búrky. V Topoľčanoch mali aj trombu. Podľa klimatológa Pavela Faška bude riziko intenzívnych búrok a lejakov slabnúť.
 
„Ešte dnes bude doznievať to, čo sa udialo pred pár dňami. Cez víkend - najmä v nedeľu – by malo byť stabilné letné počasie,“ uviedol Pavel Faško pre ranné vysielanie Markízy.
 
 Povodne v Nitre
 
Najdôležitejší je odtok vody
 
„Na toto sa v minulosti zabúdalo. Bolo to nepriaznivé a preto sa urobili opatrenia, ktoré tento stav zlepšili. Ale stále to nie je úplne ideálne. Dôležité je aj to, aby nevznikali priestorky, kde sa hromadia konáre alebo odpad, ktorý následne môže voda zobrať so sebou a upchávať priestory, ktorými môže odtekať,“ povedal Faško.
 
Klimatológ podotkol aj to, ako by mali ľudia prispieť k tomu, aby eliminovali lejaky. Z jeho slov by sme sa mali vrátiť k pôvodným povrchom.
 
„Vytvárať čo najmenej umelých, ktoré veľmi urýchľujú odtok vody v krajine. Pri individuálnej výstavbe sa treba snažiť, aby tam boli trávnaté povrchy alebo aby tam rástli kríky a stromy. Pri komplexných výstavbách – ak sa to dá – taktiež využívať také povrchy, ktoré sú v tomto zmysle priaznivejšie,“ skonštatoval.
 
 Tromba v Topoľčanoch
 
Riziko silných búrok môže byť kdekoľvek
 
Búrky hrozia najmä na strednom a východnom Slovensku aj počas piatka, informuje SHMÚ. Výstrahy prvého stupňa pred búrkami vyhlásili od piatka 11.00 h do 20.00 h a v niektorých okresoch do polnoci.
 
Výstraha sa týka celého Banskobystrického kraja, ako aj viacerých okresov v Prešovskom kraji a okresov Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Zlaté Moravce, Nové Zámky, Levice, Komárno, Gelnica, Rožňava a Spišská Nová Ves.
 
Búrky môžu byť podľa SHMÚ spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov za 30 minút, ako aj s nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, a tiež s krúpami.
(13:30, red)
Diskusia
Pridať komentár