Nad Slovenskom preletelo záhadné lietadlo

1297x
10. Jún 2022
Opustený stroj našli v Bulharsku
 Neznáme lietadlo dostalo do vzduchu stíhačky z viacerých krajín
 
Dvojmiestne lietadlo z Litvy, ktoré preletelo bez povolenia ponad európske krajiny spôsobilo nasadenie bojových lietadiel NATO. Stroj sa našiel v Bulharsku bez posádky.
 
Nízko letiace dvojmotorové lietadlo typu Beechcraft vzlietlo z maďarského letiska o 17.30 h bez povolenia a bez zapnutého transpondéra, ktorý umožňuje identifikáciu lietadla na radare. Poplach vyhlásilo letecké operačné centrum NATO. Neznáme lietadlo identifikovali po ôsmich minútach.
 
 
Pilot nereagoval na rádiové volanie, ale ani na vizuálne pokyny pilotov stíhačiek a preletel do rumunského vzdušného priestoru. Tam k nemu vzlietli stíhačky F-16 americkej armády.
 
Dvojmiestne lietadlo zastavilo na doplnenie paliva v dunajskom prístavnom meste Vidin na severozápade Bulharska. Stroj neskôr našli opustený na starom letisku blízko mesta Targovište na severovýchode krajiny.
 
 Lietadlo pristálo v Bulharsku, no posádka sa nenašla
 
Minister vnútra Bojko Raškov novinárom uviedol, že motor lietadla bol stále teplý, jeho posádka však zmizla a stále nie je známe, kde sa nachádza.
 
Išlo o 60-ročný stroj, ktorý vzlietol z Litvy a preletel aj cez Poľsko a Slovensko. Celkovo narušil vzdušný priestor siedmich východoeurópskych krajín.
(11:15, red)
Diskusia
Pridať komentár