Európsky parlament schválil koniec predaja áut so spaľovacími motormi

1183x
09. Jún 2022
Spaľovacie motory dostanú stopku od roku 2035
 Stop spaľovacím motorom 
 
Európsky parlament odobril návrh, ktorý od roku 2035 zakazuje predaj automobilov so spaľovacími motormi. Jazdené vozidlá sa tomuto nariadeniu nateraz vyhnú, no stanú sa predmetom ďalších jednaní.
 
Za takéto nariadenie môžu prísnejšie normy pre emisie CO2. Tieto normy by mali prinútiť automobilové spoločnosti zastaviť výrobu spaľovacích automobilov. Dôjde tak k úplnému prerodu automobilového priemyslu na elektromobilitu.
 
Schválenému nariadeniu sú schopné vyhovieť len čisto elektromobily, čo znamená, že predávať nebude možné ani plug-in hybridy či akékoľvek iné kombinácie, kde je prítomný spaľovací motor.
 
 
Ojazdené automobily sú nateraz výnimkou
 
Výnimku z navrhovaného zákona majú ojazdené vozidlá. Tie by sa mohli veselo predávať aj po roku 2035. Rovnako tak sa nestane to, že by po roku 2035 zrazu museli z ciest zmiznúť všetky autá so spaľovacími motormi.
 
Normálne budú jazdiť až do konca svojej životnosti. Schválenie nového zákona by preto mohlo poriadne zamávať aj s trhom ojazdených vozidiel.
 
 Jazdené autá sú zatiaľ výnimkou
 
Klimatickú neutralitu dosiahne EÚ do roku 2050
 
Uznesenie na plenárnom zasadnutí podporilo 339 poslancov, 249 bolo proti a 24 sa hlasovania zdržalo.
 
„V prijatom texte, ktorý predstavuje pozíciu Parlamentu pre rokovania s členskými štátmi, poslanci podporili návrh Komisie na dosiahnutie cestnej mobility s nulovými emisiami do roku 2035 (cieľ pre celý vozový park EÚ znížiť emisie z nových osobných automobilov a ľahkých úžitkových vozidiel o 100 % v porovnaní s rokom 2021). Priebežné ciele znižovania emisií do roku 2030 boli stanovené na 55 % pre osobné automobily a 50 % pre dodávky," informuje Európsky parlament.
 
Podľa Európskeho parlamentu je cieľom návrhu prispieť k plneniu cieľov EÚ v oblasti klímy na roky 2030 a 2050, priniesť občanom výhody prostredníctvom širšieho zavádzania vozidiel s nulovými emisiami.
(11:40, red)
Norot
19.06.2023 21:27
Spaľovacie motory
Neverím tomu, že by sa nenašla nejaká skupina, ako toto nariadenie nezaobísť. A ak nie, tak si nechám už nafurt Nissan Micra, ktorý som si kúpil vlani z bazáru. Dosť som ho poladil, dokonca som si u neho nechal prehrať ovládací systém do češtiny u https://www.autaslovensky.sk/nissan_45 a ďalšie ladenie mám ešte v pláne, takže si ho pokojne nechám čo to pôjde.
Pridať komentár