Na jeseň si za cigarety priplatíte

1647x
08. Jún 2022
Zvýšenie fajčiarskych daní príde už na jeseň
 Cigarety zdražejú už na jeseň 
 
Nové európske pravidlá pre zdaňovanie fajčiarskych potrieb mali prísť už koncom minulého roka. Európska komisia predstaví smernicu o spotrebných daniach z tabaku už na jeseň.
 
Smernica sa musí zmeniť, pretože tarify, ktoré určila v roku 2011, už neplnia svoje ciele. Sadzby sú v nej nastavené príliš nízko. Viaceré členské štáty ich v snahe o boj so zlozvykom výrazne zvýšili. Na trhu sa objavili moderné alternatívy ku klasickým tabakovým výrobkom, s ktorými smernica vôbec nerátala.
 
 Smernice nerátali s modernými alternatívami
 
Otázkou sú však tarify pre moderné alternatívy, ktoré by mali predstavujú šetrnejší prístup k zdraviu. Prísny postoj európskych úradníkov čelí zástancom prístupu zmiernenia škodlivosti, podľa ktorého by na tieto výrobky mali byť uvalené nižšie dane ako na cigarety.
 
Na jednu krabičku s 20 cigaretami by mala pripadnúť daň vo výške aspoň 1,8 eura. Tá by mala predstavovať 60 percent jej ceny. Toto sú však minimálne sadzby, ktoré si členské štáty môžu nastaviť aj vyššie.
 
 Spotrebné dane tabakových výrobkov sa zvýšia 
 
Slovensko si nastavilo spotrebnú daň taktiež vyššie, no aj tak menej ako priemerná krajina EÚ. So spotrebnou daňou, čo predstavuje 2,29 eura za krabičku sme tretí najmenej prísni v EÚ. Za nami sa radí už len Rumunsko, Poľsko a Bulharsko. Údaje od Tax Foundation ukazujú, že v júli tohto roka bude priemerná spotrebná daň 3,44 eura.
(14:10, red)
 
Diskusia
Pridať komentár