Parlament a Rada EÚ sa zhodli na pravidlách pre minimálne mzdy

1022x
08. Jún 2022
Parlament a Rada EÚ sa zhodli na pravidlách pre minimálne mzdy 
 Legislatíva bude platiť pre všetkých zamestnancov v EÚ
 
Vyjednávači Európskeho parlamentu (EP) a Rady Európskej únie (EÚ) sa zhodli na nových pravidlách pre primerané minimálne mzdy. Legislatíva bude platiť pre všetkých zamestnancov v EÚ, ktorí majú pracovnú zmluvu alebo pracovný pomer. 
 
Niektoré krajiny EÚ nebudú povinné zaviesť ani zabezpečiť univerzálnu platnosť týchto zmlúv, pretože minimálna mzda je v daných krajinách chránená výlučne kolektívnymi zmluvami. Budú musieť zhodnotiť aj to, či ich existujúca zákonom stanovená minimálna mzda je primeraná na zaopatrenie dôstojnej životnej úrovne.
 
 
Zohľadnia vlastné sociálno-ekonomické podmienky, kúpnu silu a vývoj produktivity. Zrážky z minimálnej mzdy musia byť primerané a mať legitímny cieľ, ako je vymáhanie nadhodnotených vyplatených súm alebo zrážok nariadených súdnym alebo správnym orgánom. Tieto krajiny posilnia aj odvetvové a kolektívne vyjednávanie ako základný faktor na ochranu pracovníkov.
 
Členské štáty, v ktorých je menej ako 80 percent pracovnej sily chránenej kolektívnou dohodou musia vytvoriť plán na postupné zvyšovanie tohto pokrytia. Ku tvorbe stratégie zapoja aj sociálnych partnerov a Európsku komisiu informujú o prijatých opatreniach.
 
 Parlament EÚ
 
Dohoda viaže štáty k tomu, aby zhotovili systém presadzovania zákona vrátane spoľahlivého monitorovania a inšpekcií v teréne. Jej úmyslom je zabezpečiť súlad a riešiť nečisté subdodávateľské zmluvy, neevidované nadčasy, falošnú samostatnú zárobkovú činnosť alebo zvýšenú intenzitu práce.
 
Úrady budú musieť zaistiť právo na náhradu pre pracovníkov, ktorých práva boli nejakým spôsobom porušené. Dohoda prejde cez viaceré schvaľovacie kolá. Členské krajiny budú mať dva roky na preloženie smernice do vnútroštátneho práva.
(9:50, red)
Diskusia
Pridať komentár