VIDEO | Premiér Eduard Heger navštívil Bardejov

4137x
27. Máj 2022
Eduard Heger navštívil NsP sv. Jakuba v Bardejove
Premiér Eduard Heger v Bardejove 
 
Premiér Slovenska Eduard Heger navštívil v piatok popoludní Bardejov. Jeho kroky viedli do nemocnice, kde sa stretol s riaditeľom nemocnice Mariánom Petkom, zdravotníkmi, lekármi z Ukrajiny i ďalším personálom.
 
E. Heger zhliadol priestory nemocnice a dozvedel sa, čo nemocnica v Bardejove potrebuje.
 
 Pozrite si videoreportáž
 
„Minulý rok sa nám v parlamente podarilo schváliť optimalizáciu siete nemocníc, ktorá sa v tomto momente rozpracováva a o tom bola súčasť našej diskusie. Práve na to, aby sme zvýšili kvalitu zdravotnej starostlivosti. S pánom riaditeľom sme hovorili o tom, ako zvýšiť kvalitu na jednotlivých izbách. Ako zvýšiť kvalitu v zmysle menej lôžok, aké investície to vyžaduje a s tým súvisiace možnosti plánu obnovy,“ prezradil premiér Slovenska.
 
V diskusii hovorili o dlhodobých problémoch v zdravotníctve
 
„Rozprávali sme sa tiež o skúsenostiach z iných krajín, keďže aj miestny personál má skúsenosť. Dotkli sme sa aj témy nedostatku personálu, vieme, že Slovensko s tým dlhodobo zápasí. Hlavne s pomocou ukrajinských lekárov a sestier. Práve bardejovská nemocnica disponuje veľkým počtom lekárov z Ukrajiny,“ pokračoval Heger.
 
 
„Chcem sa poďakovať predsedovi vlády, že prišiel medzi nás. Je vidno, že sa o zdravotníctvo zaujíma. Na mnohé veci reagoval nie ako politik, ale ako odborník. Tie témy boli veľmi zaujímavé, od plány obnovy, cez optimalizáciu siete nemocníc až po nedostatok personálu. Čo sa týka ukrajinských lekárov, myslím si, že naše skúsenosti sú pomerne veľké. Momentálne u nás pracuje pätnásť ukrajinských lekárov. Máme záujem aj o sestry z Ukrajiny,“ informoval riaditeľ nemocnice Marián Petko.
 
Pochválil nemocnicu v Bardejove 
 
„Môžem pochváliť túto nemocnicu v mene ukrajinských lekárov, ktorí povedali, že je to naozaj nemocnica, ktorá poskytuje komplexnú zdravotnú starostlivosť a kvalitnú, kde sa mohli aj po škole veľa veci naučiť – veľmi rýchlo, až boli prekvapení, že v tomto regióne je taká komplexná nemocnica s takou kvalitnou zdravotnou starostlivosťou,“ dodal Heger.
 
Po rokovaní spoločne zapózovali 
 
„Chcem poďakovať za zmeny v legislatíve ohľadom ukrajinských lekárov. Prevzali sme nemecko-český model, kde sa môžu rok pripravovať v našich nemocniciach a potom musia absolvovať skúšky, ktoré sú samozrejme dôležité. Zmeny sú tie, že predtým tie skúšky bolo takmer nemožné urobiť, teraz sa môžu rok pripravovať, my ich pripravíme. U nás všetci tie skúšky urobili. Parlament schválil tiež rozšírenie kompetencií praktických sestier, bývalých asistentiek. Toto pomôže zdravotníctvu možno za posledných päť rokov najviac,“ povedal na záver Petko.
 
Následne kroky Eduarda Hegera viedli na Radničné námestie, kde sa zároveň s Bardejovom rozlúčil. Videoreportáž z návštevy nájdete už čoskoro na našom youtube kanáli AHOJ.TV.
(15:27, red)
Diskusia
Pridať komentár