VIDEO | V Hertníku sa konala Okresná súťaž pre najmenších dobrovoľných hasičov

1303x
24. Máj 2022
Detská hasičská súťaž v Hertníku oslovila viacerých nováčikov
 Pozrite si našu videoreportáž
 
V Hertníku sa uskutočnil 2. ročník Okresnej hasičskej súťaže pre deti od 8 do 15 rokov.
 
„Prišiel s takým nápadom náš predseda DHZ, že prakticky sú v regióne súťaže dospelých, ale takáto detská nie je. Prišiel s tým, že či by sme to nemohli urobiť, a keďže v tom našom Hertníku nejak chlapci prestali mať záujem o futbal, tak treba nejakú náhradu, aby tá mládež niekde chodila,“ informoval Jozef Semanek, starosta obce Hertník.
 
Pretek jednotlivcov
 
„Momentálne tu prebieha okresné kolo a je to postupový ročník. Z tejto súťaže sa postupuje na Krajské kolo, ktoré sa uskutoční v obci Stakčín v Sninskom okrese, čiže víťazi z každej kategórie, dievčatá a chlapci postupujú na Krajské kolo do Stakčína,“ ozrejmil Richard Rákoš, predseda DHZ Hertník.
 
Tri povinné, jedna dobrovoľná 
 
Hasiči si mohli zasúťažiť v štyroch disciplínach, v ktorých išlo o čas.
 
„Prvou je štafetový beh, druhou je útok CTIF. Treťou súťažnou disciplínou je pretek jednotlivca a štvrtou je požiarny útok s vodou. Tá je samostatne hodnotená disciplína a nemusí ju podstúpiť každý súťažiaci,“ uviedla Katarína Lenártová, podpredsedníčka DHZ Hertník.
 
 Príprava na útok s vodou
 
Hodnotenie nebolo ľahké, keďže do hasičských zborov nastúpilo viacero nováčikov.
 
„Tie DHZ a školy sú tie isté, len máme malých mladých žiakov a súťažiacich, ktorí ešte len v podstate začínajú, takže ťažko to hodnotiť,“ povedal Vladimír Matej, hlavný rozhodca súťaže.
 
 Návštevníci z okolitých obcí
 
A aké dojmy majú zo súťaže samotní súťažiaci?
 
„Ja som súťažil v jednotlivcovi a dosť sa mi to páčilo, no a celkom dobrý čas som mal,“ uviedol súťažiaci z DHZ Beloveža.
 
„Mal som dve céčkové hadice, jednu prúdnicu. Tie hadice som musel spojiť dokopy a potom do rozdeľovača a prúdnicou dotiahnuť až na cieľovú čiaru,“ opísal súťažiaci DHZ Beloveža.
 
Organizátori sa potešili veľkej účasti a veria, že sa takto stretnú opäť o rok. 
(11:45, red)  
Diskusia
Pridať komentár