VIDEO | Nová lávka pre peších pri zimnom štadióne

944x
24. Máj 2022
Nová lávka má byť hotová ešte v tomto roku
 
Pozrite si našu videoreportáž
 
Už vyše rok je lávka pri prešovskom zimnom štadióne pre jej havarijný stav uzavretá. Napriek zákazu si však cez ňu mnohí skracujú cestu. O pár mesiacov by už ale namiesto nevyhovujúceho premostenia malo stáť nové.
 
„My sme za rok museli urobiť prípravu, to znamená musel sa urobiť, keďže ide o zbúranie lávky, projekt pre územné rozhodnutie, na základe ktorého sme potom súťažili v rámci Projektuj a stavaj už vysúťaženého dodávateľa pre stavebnú dokumentáciu a samozrejme všetky povoľovacie procesy aj samotné postavenie lávky,“ informovala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová.
 
Nová lávka sa bude nachádzať na rovnakom mieste ako existujúce staré premostenie, pričom sa počíta aj s vybudovaním prepojenia na neďaleký cyklochodník.
 
„Je osobitný pruh pre chodcov a osobitný pruh je pre cyklistov,“ uviedol Patrik Kokavec, zástupca zhotoviteľa Eurovia SK.
 
 
Nová lávka bude oceľová, široká má byť 5,5 metra.
 
„Lávka je momentálne ešte projektovaná. Prvý krok bude vybaviť búracie povolenie. Na to už súčinnosť všetkých dotknutých orgánov máme, takže dnešným dňom podávame žiadosť o búracie povolenie a nasleduje proces na stavebné povolenie,“ povedal Marek Reisinger riaditeľ prešovského závodu Eurovia SK.
 
Stavebné práce sú zazmluvnené na 135 dní. Nová lávka tak má byť hotová ešte v tomto roku.
 
„Mám za to, že ak teraz budú mať búracie povolenie v najbližších dňoch, tak po skončení samotného búrania by mohli mať k dispozícii stavebné povolenie a veríme, že tých 135 dní, ktoré sa zaviazali dodržať aj dodržia,“ prezradil Ferdinand Exner, prednosta Mestského úradu v Prešove.
 
Zhotoviteľ však vzhľadom na rast cien materiálov nevylúčil možné navýšenie ceny diela. Tá je zazmluvnená na 957-tisíc eur.
(9:35, red, foto: presov.sk)
Diskusia
Pridať komentár