VIDEO | Na ZŠ na Komenského ulici v Bardejove zavítala známa spisovateľka

987x
24. Máj 2022
Detská spisovateľka Gabriela Futová navštevuje túto školu pravidelne
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Beseda s Gabrielou Futovou na základnej škole Komenského nebola po prvýkrát. Spisovateľka navštívila deti základnej školy aj v minulosti. Jej knihy očarili množstvo detí.
 
„Deti sa zvyknú pýtať hlavne na to, že či to, čo píšem vo svojich knihách, či sú to skutočné postavy, udalosti a príbehy. Potom veľmi radi čítajú, pretože si potrebujú overiť, že či im na besede rozprávam do vzduchu len tak, že si vymýšľam alebo či naozaj, keď poviem, že áno toto sa stalo naozaj, tak či to naozaj v tej knižke nájdu,“ uviedla Gabriela Futová, detská spisovateľka.
 
Opýtali sme sa aj na jej obľúbenú knižku, ktorú napísala.
 
„Mojou srdcovkou je knižka Štyri kosti pre Flipra, ale je mojou srdcovkou nie preto, že by som si o nej myslela, že je najlepšia, ale preto, že všetko, čo je v tej knižke sa stalo naozaj a opisujem tam svoju rodinu, svojich psíkov. Hlavnou hrdinkou je pes a druhou hlavnou hrdinkou je malá Dada panička, a to som vlastne ja,“ prezradila spisovateľka.
 
Inšpiráciu čerpá od mladších
 
Každý tvorca má zdroj inšpirácie, z ktorého čerpá. Gabriela Futová má taktiež zdroj svojej hlavnej inšpirácie, o ktorom nám povedala, že je tým najlepším k jej tvorbe.
 
 
„K písaniu ma veľmi inšpirujú hlavne deti, pretože už dlhé roky ja tvrdím, že to, čo vymyslia deti, to žiadny spisovateľ nevymyslí, takže naozaj mi niekedy stačí chodiť len pomedzi deti s otvorenými očami a ušami a taktiež sú mojou obrovskou inšpiráciou zvieratá,“ informovala Gabriela Futová.
 
Škola eviduje zvýšený záujem o literatúru
 
Pre veľký záujem zo strany žiakov aj rodičov sa tieto besedy uskutočňujú pravidelne.
 
„Priviedla mnohé deti k tomu, že začali vôbec čítať, zaujímajú sa o literatúru, čo je v dnešnej dobe dosť také, že mnohé deti sedia pri počítači a hrajú rôzne virtuálne hry a príbehy pani Futovej sú natoľko uchvacujúce nie len pre deti, ale aj pre ich rodičov, pre mamky, že si ich radi kupujú a radi čítajú, takže sme veľmi šťastní, že ju tu môžeme mať naživo a môžeme sa s ňou o tých jej krásnych knihách porozprávať,“ uviedla Mária Peláková, zástupkyňa riaditeľa.
 
Zvedaví školáci mali množstvo otázok Na spisovateľku sa z detského publika hrnulo veľa otázok. Žiaci si túto besedu užívali.
 
„Moja najobľúbenejšia kniha od Gabriely Futovej je kniha Brata musíš poslúchať. Je veľmi zábavná a páči sa mi,“ povedal žiak.
 
„Zvyčajne si vypožičiavam všetky knihy od Gabriely Futovej v knižnici, lebo ja chcem čítať veľa a nie ich držať doma v knižnici,“ doplnila žiačka.
 
Spisovateľka priniesla so sebou množstvo kníh, o ktoré bol na konci besedy veľký záujem.
(17:35, red)
Diskusia
Pridať komentár