VIDEO | Na ZŠ Vinbarg sa učili vyrábať bylinkové maste

1341x
23. Máj 2022
Učenie hrou v škole aj v prírode
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Vďaka výzve od SPP nadácie “Spravme to spolu“ vypracovalo vedenie Základnej školy na Vinbargu projekt “V škole aj na lúke“, ktorý mal slúžiť na spestrenie výučby a získanie nových poznatkov o bylinkách.
 
„Z byliniek vieme urobiť okrem čaju, ktorý poznáme najviac aj bylinkové oleje, masti, tinktúry, prášky, likéry, vína, čiže ich využitie je veľmi široké. Potrebujeme tukový základ. V našom prípade to bol olivový olej, pridali sme včelí vosk, bylinky, ale môžeme tam dať ešte aj esenciálny olej alebo živice zo stromov,“ uviedla Iveta Henzélyová, fytoterapeutka a spisovateľka.
 
Žiaci vlastnoručne vyrábali maste s pomocou fytoterapeutky, ktoré plánujú darovať do domovov dôchodcov.
 
 
„Vlastnoručne to bolo, ale aj s pomocou niektorých ľudí ako napríklad ja som tam dal borovicu, niekto tam dal mätu, žihľavu alebo púpavu,“ informoval žiak ZŠ Vinbarg.
 
„Dneska sme strávili od rána taký výlet, kedy sme išli na lúku do Fričky a tam sme zberali bylinky. Potom sme sa vrátili sem a počúvali ako sa vyrábajú rôzne maste a rôzne prípravky z bylín a čo môžeme s nimi robiť,“ informovala žiačka 7. ZŠ.
 
Počas tohto projektu sa žiaci priučili novým vedomostiam a zručnostiam. Vedenie dúfa, že sa takéto projekty budú realizovať častejšie. 
(15:47, red)
Diskusia
Pridať komentár