VIDEO | V Bardejovských Kúpeľoch sa uskutočnili Dni zdravia

2004x
16. Máj 2022
Všetky vyšetrenia boli bezplatné 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Slovenská spoločnosť praktickej obezitológie zorganizovala Dni zdravia, na ktorých odborný personál ponúkal bezplatné vyšetrenia, ktoré sa orientovali najmä na civilizačné ochorenia. 
 
„Najčastejšie ochorenia, ktoré sa v populácii Slovenska vyskytujú. To je napríklad vysoký krvný tlak, zvýšená hladina cholesterolu, diabetes melitus, ale taktiež aj na rôzne hypovitaminózy,“ uviedla Mária Belovičová, profesorka medicíny a jedna z organizátoriek podujatia.
 
Jednotlivé stanovištia ponúkali rôzne informácie a vyšetrenia. K dispozícii bola aj názorná ukážka na samovyšetrovanie prsníkov.
 
„Najlepšie je robiť samovyšetrenie prsníkov každý mesiac, aby človek získal kontrolu nad svojím telom, a keď to už bude robiť už dlho, tak po pol roku, keď sa bude niečo diať v prsníku, tak už ten človek na to príde sám, že niečo nie je v poriadku,“ informovala dobrovoľníčka Jana Hižnajová. 
 
 Mária Belovičová, organizátorka podujatia 
 
Najväčší záujem bol o vyšetrenie cholesterolu. Po ktorom odborníci poskytli poradenstvo a rôzne odporúčania.
 
„My vykonávame odber cholesterolu. V podstate berieme kapilárnu krv z prsta a výsledok majú klienti do troch minút. Samozrejme dáme aj nejaké odborné poradenstvo, ak majú zvýšené hodnoty, tak poskytneme nejaké pohybové aktivity,“ vysvetlila Jana Müllerová, vedúca oddelenia podpory zdravia RÚVZ. 
 
Zaujímavosťou bolo aj zistenie, že Európska komisia uznala obezitu za chronické ochorenie.
 
„V tomto roku vydala Európska asociácia pre výskum obezity nové odporúčania na cvičenie a zmenu životného štýlu pre ľudí, ktorí trpia obezitou a nadváhou,“ ozrejmila Hana Vrabcová, zástupkyňa SR v Európskej koalícii ľudí žijúcich s obezitou. 
 
Organizátori sa tešia z bohatej účasti a veria, že sa o rok podujatie opäť zopakuje.
(14:15, red)
Diskusia
Pridať komentár