VIDEO | V Bardejove sa uskutočnila celoštátna súťaž v stredoškolskej odbornej činnosti

1512x
06. Máj 2022
Po dvoch rokoch sa súťažilo opäť prezenčne 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Na Strednej odbornej škole ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove sa uskutočnil 44. ročník súťaže v stredoškolskej odbornej činnosti (SOČ), kde žiaci z celého Slovenska prezentovali a obhajovali svoje projekty. 
 
„Zo začiatku prebiehali na školách školské, okresné a krajské kolá. Víťazi krajských kôl sú dnes u nás a prezentujú svoje práce v 17 odboroch,“ uviedla Helena Ferková, riaditeľka školy. 
 
Po dvoch rokoch dištančnej výučby mali študenti priestor na prezenčnú obhajobu svojej práce pred komisiou, ktorá hodnotila viacero kritérií. 
 
 Žiaci prezentovali rôzne vynálezy
 
„Čo sa týka nášho hodnotenia, samozrejme máme nejaké kritéria ako je spracovaná dokumentácia, formálna stránka dokumentácie. Aký je tam nápad toho, aká je využiteľnosť pre prax a samozrejme potom samotný popis, samotná realizácia a odbornosť obhajoby,“ informoval Milan Ďuroška, predseda komisie.
 
Žiaci súťažili v rôznych odboroch. Niektorí prezentovali svoje vynálezy, iní zasa svoje písomné práce.
 
„Do tejto súťaže som sa zapojil s mojim výrobkom, čo je elektrická pohonná jednotka pre záhradný traktor a vybral som si to preto, lebo mi to pomôže aj doma v prácach na záhrade alebo na poli,“ uviedol Brian Izsof, súťažiaci v odbore elektrotechnika. 
 
 Odborné práce posudzovala komisia
 
„Venovala som sa téme holokaustu a moja práca mala názov “V beznádeji sa rodí zázrak“ a vlastne spracovala som život človeka, ktorý v tomto holokauste bol a bol obeťou antisemitizmu,“ uviedla Lucia Galambošová, súťažiaca v odbore história, filozofia a právne vedy. 
 
„Ja som sa konkrétne zameriavala na haloalkan dehalogenázy, ktoré majú široké spektrum využitia či už farmácia, medicína alebo čistenie ovzdušia, čiže toxikológia a enviromentalistika,“ informovala Lucia Cengelová, súťažiaca v odbore chémia a potravinárstvo.
 
Súťaž ukončili slávnostným galavečerom, na ktorom vyhlásili výsledky súťaže.
(16:00, red)
Diskusia
Pridať komentár