Deň Európy 2022 odštartoval v Košiciach

1176x
06. Máj 2022
Podujatie bude pokračovať o tri dni v Bratislave
 Deň Európy na Slovensku
 
Kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku a Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku, v spolupráci s mestom Košice, tento rok opäť pripravujú oslavu narodenín Európskej únie, ktorá začala v Košiciach už dnes.
 
Narodeninami Európskej únie si pripomíname podpis Deklarácie Roberta Schumana, ktorá spustila modernú európsku integráciu. V Európe oslavujeme spoločné narodeniny 9. mája. Na Slovensku aktuálne prebieha oslava v Košiciach, pokračovať bude v pondelok 9. mája v Bratislave.
 
Spolu tvoríme budúcnosť
 
„Európska únia je unikátny mierový a demokratický projekt, a nemá vo svete obdobu. Súčasné dianie nám navyše ukazuje, že mierový odkaz je aktuálny aj po vyše 70 rokoch od Schumanovej myšlienky. Želáme si, aby tohtoročný Deň Európy bol o pripomenutí si hodnôt, ktoré nám EÚ garantuje a uvedomení si toho, čo pre nás znamená v ťažkých časoch. Hlavným sloganom tohtoročného Dňa Európy v Košiciach je - ´Tvoríme budúcnosť spoločne´," uviedol vedúci Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku Robert Sermek.
 
 
 Deň Európy sa po pandemickej prestávke opäť vrátil
 
„Oslavou veľkého európskeho projektu je 9. máj. Je to oslava mieru, demokracie, slobody a spolupráce v Európe. Vojny, konflikty a vzájomné súťaženie nedávali Európanom pokojne spávať mnohé stáročia. A dnes, nám aktuálne dianie opäť ukazuje, že naše spoločné európske úsilie sa nesmie skončiť. Oslávme preto dnes spoločne 9. máj ako Deň mierovej spolupráce a solidárnej Európy," povedal Vladimír Šucha, vedúci Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
 
„Sme radi, že sa Deň Európy po minuloročnej pandemickej prestávke opäť vracia do košických ulíc. Dúfame, že narodeniny EÚ spolu s bohatým sprievodným programom prilákajú do centra nášho krásneho mesta čo najviac Košičanov," ozrejmil primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.
 
 
Deň Európy v Košiciach
 
Deň Európy sa dnes po dvoch rokoch pandémie opäť vrátil do košických ulíc. Celodenný program sa koná v príjemnom prostredí Kina Úsmev. Rok 2022 je taktiež Európskym rokom mládeže a našim programom sa chceme prihovárať najmä mladým ľuďom, ktorí sú hlavným stavebným kameňom našej spoločnej európskej budúcnosti.
 
Európska dedinka
 
Program košického dňa Európy odštartoval už dnes 6. mája od 10.00 hodiny. Na podujatí sa rozoberajú zaujímavé témy. Programom po celý deň sprevádza moderátor Jano Gordulič. Hostia môžu počas celého dňa navštíviť Európsku dedinku pred Kinom Úsmev.
 
Okrem zaujímavých informácií o aktivitách Európskeho parlamentu, Európskej komisie a partnerských organizácií sa budú môcť zapojiť do rôznych súťaží a kvízov o pekné ceny.
 
Pozrite si našu videoreportáž 
 
Káva s Európskym parlamentom
 
Košičania si môžu vychutnať kávu a porozprávať sa spolu s poslancami Európskeho parlamentu v čase od 11- tej do 17- tej hodiny. Jedným z hlavných bodov programu bude koncert kapely Komajota, ktorý bude tento rok špeciálne venovaný všetkým dobrovoľníkom. Večer si hostia v Kine Úsmev vychutnajú zábavnú talkshow s Janom Gorduličom.
 
Podrobný program Dňa Európy:
 
10:00 – 17:00 Európska dedinka - otvorenie
 
10:00 – 17:00 Káva s Európskym parlamentom
 
15:30 – 16:30 Diskusia – Budúcnosť Európy: Ako nás ovplyvní vojna na Ukrajine
 
17:00 – 18:00 Koncert kapely Komajota venovaný dobrovoľníkom
 
18:30 – 20:00 premietanie filmu Utiecť v rámci festivalu Lux Film Days
 
20:15 – 21:00 Talkshow s Janom Gorduličom a hosťami
 
 
 Pripravené boli rôzne aktivity
 
Deň Európy pokračuje v Bratislave
 
Ak ste program nestihli dnes v Košiciach, tak jeho pokračovanie bude v pondelok 9. mája 2022 v Bratislave.
 
Na programe sú dve diskusie Café Európa „Európska únia ako mierový projekt" a „Potraviny na prídel a Európske poľnohospodárstvo v čase vojny".
 
Návštevníci si budú môcť pozrieť aj predstavenie divadla LUDUS s názvom Naše šaty. Nebudú chýbať ani informačné stánky krajín EÚ a Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.
(11:00, red) 
Diskusia
Pridať komentár