VIDEO | Košická župa prijala ako prvá na Slovensku vlastnú vodíkovú stratégiu

1217x
04. Máj 2022
Desať nových bicyklov
 Pozrite si našu videoreportáž  
 
Košická župa prijala ako prvá na Slovensku vlastnú vodíkovú stratégiu, ktorá navrhuje konkrétne využitie vodíkových technológií.
 
 „Košický samosprávny kraj sa chce vyvíjať moderným spôsobom, chce ísť v trendoch a je naozaj zelený,“ prezradil Rastislav Trnka, predseda Košického samosprávneho kraja. 
 
Dôkazom toho má byť aj postupné zavádzanie vodíkových dopravných prostriedkov. Kraj už zakúpil prvých desať bicyklov na tento pohon. 
 
 
„Bicykel má dojazd cca 150 km. Tankuje sa na špeciálnej tankovacej stanici, ktorú majú vo zatiaľ iba Francúzsku, je to doplniteľné za cca 30 sekúnd, nádrž má objem 45 gramov vodíka, čo zodpovedá nábehu tých 150 km. Je dosť ťažký, je to taký malý skúter,“ uviedol Matej Ovčiarka, vedúci odboru regionálneho rozvoja KSK. 
 
Promo na vodík
 
„Jeden takýto bicykel stál 8000 eur, čo je dosť. Preto hovoríme o akomsi prome na vodík, preto sme ich kúpili len desať,“ doplnil Trnka.  
 
Východniari si budú môcť jazdu vodíkovým bicyklom vyskúšať aj na krajských podujatiach – ako prvé 20. mája na Župných dňoch v Košiciach. Počas dvoch týždňov v rámci Dní župy môžu tiež v kraji vidieť aj dve vodíkové autá. Ich zakúpenie ale župa vzhľadom na vysokú cenu zhruba 70-tisíc eur zatiaľ neplánuje. Naopak uchádzať sa chce o nenávratné zdroje na nákup zhruba 50-tich vodíkových autobusov. 
 
Geotermálna energia
 
„Taktiež pracujeme ako viete na spracovaní geotermálnej energie v Čižaticiach, kde by mala byť geotermálna elektráreň na výrobu vodíka,“ dodal predseda kraja. 
 
Na rozvoj vodíkových technológií a nákup vodíkových bicyklov vyčlenil kraj v tohtoročnom rozpočte 630-tisíc eur.
(15:15, red)
Diskusia
Pridať komentár