VIDEO | Slávnostné otvorenie turistickej sezóny na hrade Šariš

1602x
04. Máj 2022
Mesto zahájilo na otvorení sezóny projekt MÚSES+
 Pozrite si našu videoreportáž
 
Na nádvorí Hradu Šariš sa konalo slávnostné otvorenie turistickej sezóny v štýle raného stredoveku, ktoré začalo upaľovaním Moreny. Po upálení Moreny a zapálení vatry sa mohli návštevníci tešiť na rôzne historické atrakcie.
 
„Ako najväčšiu atrakciu budeme odlievať zvon, repliku zvonu z Bojnej. Sú tu kožiari , sú tu rôzne historické skupiny, ktoré budú predvádzať nejaké obdobie raného stredoveku, čiže nejaké ôsme storočie. Sú tu aj ďalšie atrakcie pre návštevníkov: za nami sú kone, sú tu sokoliari, takže myslím si, že je to bohatý program na dnešný deň,“ uviedol Ladislav Babuščák, správca Hradu Šariš.
 
Návštevnosť hradu počas pandémie stúpla. Z počtu návštevníkov vyplýva, že si ľudia zvykli častejšie tráviť voľný čas v prírode.
 
„Za obdobie posledných desiatich rokov radikálne vzrástla návštevnosť. My si myslíme, že sme prekonali aj 40 000 návštevníkov. A aj napriek tomu aká bola pandémia alebo čokoľvek ešte prebiehalo, tak možno práve veľa ľudí hľadalo nejaké to útočisko niekde, kde mohli kľudne vyjsť vonku, do prírody, a sme veľmi radi, že práve Hrad Šariš bol takým stredobodom ich záujmu,“ informoval Viliam Kall, primátor mesta Šariš.
 
 
 Viliam Kall, primátor mesta Šariš
 
V rámci otvorenia mesto predstavilo projekt MÚSES+, ktorý sa zameriava na životné prostredie.
 
„Projekt MÚSES+, v skrate Miestny Územný Systém Ekologickej Stability, je dokument, ktorého cieľom je reagovať na zložitú situáciu, ktorú prináša výstavba severného obchvatu, na ktorý síce všetci čakajú a všetci sa tešia pretože bude dokončený približne na jar v roku 2022/2023 po dlhom očakávaní, ale prináša aj negatívny dopad na životné prostredie. Preto mesto iniciovalo tento projekt kedy pozvalo nás, odborníčky a odborníkov z rôznych odborov. Jednak to je Ekológia, Geografia, architekti a sociologičky sú súčasťou tímu a náš cieľ je vypracovať do novembra dokument, ktorý zhodnotí súčasný stav krajiny a zároveň vytvorí odporúčania pre mesto ako má ďalej plánovať a ako ďalej uspôsobiť rozvoj, aby bol udržateľnejší,“ ujasnila Lýdia Grešáková, sociologička a odborníčka na zapájanie verejnosti.
 
 
 
Opýtali sme sa návštevníkov, prečo sa rozhodli prísť na hrad na toto podujatie.
 
„Veľmi rada sem zájdem aj na takéto historické udalosti dozvedieť sa niečo nové o našej histórií a o tom, ako to fungovalo. Celkom sa mi tu páči,“ poznamenala návštevníčka hradu.
 
„Hlavne kvôli deťom. Počuli sme, že sa tu dejú nejaké ľudové remeslá. Prišli sme na to pozrieť,“ povedal účastník podujatia.
 
Medzi návštevníkmi boli aj deti, ktoré si mohli tieto remeslá a aktivity vyskúšať a zistiť tak, ako žili naši predkovia.
 
„Ja som si vyskúšal streľbu s tými šípmi,“ uviedol účastník streleckej aktivity.
 
„Chytať Sokola alebo Orla,“ povedal návštevník atrakcie s orlami.
(15:50, red)
Diskusia
Pridať komentár