VIDEO | V Bardejove sa uskutočnil Koncert pre Ukrajinu

2949x
04. Máj 2022
Koncert pre Ukrajinu
 Pozrite si našu videoreportáž
 
V Bardejove sa 29. apríla uskutočnil  Koncert pre Ukrajinu. V hudobnom programe vystúpili bardejovskí a ukrajinskí speváci so svojimi kapelami.
 
Hlavným organizátorom bol Jozef Jarina z komunitnej nadácie, ktorý ozrejmil, prečo sa rozhodol zorganizovať takéto podujatie.
 
„Sledujeme dianie na Ukrajine a vidíme, že ako silno ich zasiahla takáto ruská agresia. Spolucítime s ňou, keď priamo tu sa stretávame s vyše 400 ukrajinskými utečencami v Bardejove, no a jednou z našich pomocí je aj tento koncert solidarity, kde sa snažíme upriamiť pozornosť na tento konflikt, ale zároveň byť nápomocní, aby sme ukázali, že sme dobrí susedia. Veľmi dobre si uvedomujeme, že Ukrajinci bránia aj našu slobodu a demokraciu,“ uviedol Jozef Jarina, správca Komunitnej nadácie v Bardejove.
 
 
 Modro-žlté námestie
 
Spoluorganizátormi podujatia boli mimovládne organizácie a firemní partneri. S programom vypomáhalo aj Kultúrno-komunitné centrum Bašta.
 
„Našou úlohou bola výpomoc pri dramaturgii, keďže už roky robíme koncerty, tak sme pomáhali s kontaktmi na jednotlivé kapely či umelcov, ktorí tu dnes vystupujú,“ uviedol František Maxin, vedúci Kultúrno-komunitného centra BAŠTA.
 
 
 Vystupovali domáci, ale aj ukrajinskí hostia
 
Počas koncertu bol k dispozícii stánok s informáciami, v ktorom sa odídenci mali možnosť zapísať na mape. Tá by im mala dopomôcť k tomu, aby vyhľadali svojich blízkych, ktorí sa nachádzajú taktiež na Slovensku.
 
„Máme tu slovníky pre Ukrajincov a tiež aj noviny. Môžu si zobrať stužku a na tejto mape vyznačujú odkiaľ prišli,  meno a kontakt ak by našli svojich príbuzných, ktorí sú blízko, no nie sú ešte s nimi v kontakte. Ponúkame im tiež mapy aj vlajky,“ informovala Daniela Vatehová, študentka gymnázia L. Stöckela.
 
 
 Infostánok pre odídencov
 
Dobročinnú akciu mohli návštevníci podporiť darovaním potravín či hygienických potrieb, za ktoré mohli dostali výmenný lístok na ukrajinský boršč.
 
 
 Počas koncertu boli pripravené rôzne aktivity
 
„Ukrajinskí hostia s pomocou reštaurácie Culinar na námestí pripravili boršč, kde tí, ktorí donesú do zbierky potravinovú pomoc alebo tú hygienickú, tak obdržia výmenný lístoček, ktorý vymenia za boršč a ženy im s radosťou načerpajú, respektíve odmenia ich borščom,“ uviedol Jozef Jarina.
 
Cieľom podujatia bolo prepojiť ukrajinských hostí s domácimi a dopomôcť k tomu, aby sa tu odídenci cítili príjemne a bezpečne.
(9:00, red)
Diskusia
Pridať komentár